La llegenda del pont del Diable evoluciona amb música en viu, drons, llum i performances

Categories General

Una de les activitats més esperades de la Fira de Primavera és la representació de La llegenda del pont del Diable, que enguany arriba a la seva novena edició. Un espectacle evolucionat, innovador, visual i sonor de gran format amb música en viu, drons il·luminant el cel i artistes multidisciplinaris, segons avança a Ràdio Martorell 91.2 FM Dan Arisa, director artístic de Fun Dan Mondays, companyia encarregada del muntatge.

La funció comptarà, a més, amb la participació de Flock Dron Art, Colla de Diables i Drac de Martorell, Colla de Geganters de Martorell, Martukada, Centre de Dansa L’Espai, Gegants de Parets del Vallés i Capgrossos de Martorell. Es podrà veure dissabte, 23 d’abril, a les 21.30h i a les 23.00h.

Com va sorgir l’encàrrec de fer La llegenda del pont del Diable?

Teníem un espectacle estrella amb la companyia que es diu Tarab i vam actuar a l’octubre a la Sala Barts de Barcelona. El tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Ricard Pardo, va venir a veure’ns i se li va ocórrer fer una adaptació del nostre espectacle multidisciplinari a la representació de La llegenda del pont del Diable.

Com ha estat la inserció en la llegenda i intentar casar-la amb aquest espectacle multidisciplinari?

El primer que has de fer és passejar-te pel pont i començar a dibuixar sobre l’escenari. A vegades, com més diferent és l’indret més difícil és la posada en escena. En el cas del pont del Diable és un espai molt llarg, però també molt estret si el comparem amb un escenari normal. Hem estudiat bé el terreny i ha estat tot un repte, perquè també hem hagut d’entendre la llegenda per adaptar-la. El que ens diferencia d’altres companyies artístiques és que tota la música va en directe. A més, he compost una cançó inèdita, una mena de vals tradicional que parla de la llegenda i que ballaran els Gegants i Capgrossos.

Un muntatge fet a mida, tenint en compte que, a més, hi participa una bona colla d’entitats de cultura popular.

Nosaltres hem fet molt d’art comunitari i ens hem esforçat bastant en implicar les entitats de cultura popular. Com a col·lectiu ens agrada treballar conjuntament amb professionals i semiprofessionals, com poden ser les entitats. Un altre repte serà treballar amb Flock Dron Art que faran dibuixos a l’aire, representacions de les imatges més significatives de la llegenda i els seus personatges. Serà molt innovador perquè, a més, tindran música en directe per primera vegada. Això vol dir que tots hem d’anar súper sincronitzats. En definitiva, és una transformació de la llegenda tradicional amb drons, música en directe, performances, i amb el punt tradicional de les entitats. Tot plegat serà molt ràpid, en 18 minuts, molt intens. Això comporta que els assajos són molt importants perquè tot surti bé.

Vas formar el grup Tijuana, després et vas unir a l’orquestra del teu pare La Tribu de Santi Arisa i també vas formar la banda Pegasus. Ara ets al capdavant de Fun Dan Mondays, qui sou?

Som una companyia artística que comença autogestionada i el fil conductor de tots els espectacles és la música en directe original. Pots veure l’espectacle amb els ulls tancats i gaudiries molt la música, i per altra banda obrir els ulls i trobar una fusió de claqué, dansa, percussionistes movent-se, un ‘solo’ de piano espectacular, combinat amb gongs herència del meu pare.

Duem un format d’espectacle gran, perquè vam veure que n’hi havia molts de petits i ben fets, però de grans dimensions només trobàvem La Fura dels Baus, Mayumana o Stomp. Veient que hi havia aquest forat, vam decidir muntar la companyia. El nom el vam posar perquè els assajos de percussió els fèiem els dilluns i ens ho passavem molt bé, d’aquí Fun Dan Mondanys. Ara faré 25 anys d’ofici i la companyia és el resum de la meva carrera, fer un pas més atrevit. No només fer de compositor i intèrpret, sinó també de director artístic.

Ajuntament de Martorell · Entrevista Dan Arisa, director artístic Fun Dan Mondays

Font: La llegenda del pont del Diable evoluciona amb música en viu, drons, llum i performances