Afectacions de RENFE a Martorell per les obres del Corredor Mediterrani

Categories General

El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana continua amb les obres del Corredor Mediterrani al túnel de Castellbisbal. Una de les actuacions destacades serà l’adaptació de l’actual túnel, en el tram Martorell-Castellbisbal, per a la posterior instal·lació de l’ample internacional en aquest tram, conegut com la Porta d’Europa del Corredor Mediterrani. Per aquest motiu, del 23 d’abril de 2022 i fins al febrer de 2023 hi haurà afectacions a les línies R4, R8 i R1.

L’objectiu d’aquesta actuació és preparar la infraestructura per enllaçar aquest tram en ample estàndard amb els ja realitzats cap al nord entre el Nus de Castellbisbal i la frontera francesa, i amb els que actualment es troben en execució cap al sud, entre el Nus de Vila-seca, Sant Vicenç de Calders i Martorell, i amb els que s’estan materialitzant a les diferents Comunitats Autònomes que formen part del Corredor.

Per tal de dur a terme l’adaptació de l’actual túnel de Castellbisbal, es reobrirà al trànsit l’antic túnel de Costablanca, de més de 800 m de longitud, un cop executades les obres de renovació. Tot això permetrà disposar d’una via quan es portin a terme les actuacions al túnel de Castellbisbal.

En el futur, l’obertura del túnel de Costablanca també contribuirà a incrementar la capacitat del trajecte i a augmentar la flexibilitat i la capacitat operativa de l’explotació ferroviària en aquest tram, que disposarà de tres vies generals. L’adaptació de l’actual túnel de Castellbisbal per a la posterior instal·lació de l’ample internacional en aquest tram suposarà una inversió de 152,85 milions d’euros.

D’altra banda, també es duran a terme obres al tram Martorell-Sant Vicenç de Calders, com la renovació de la superestructura, la implantació del tercer carril, l’adequació de l’electrificació, l’ampliació de vies d’apartat fins als 750 m i la construcció de nous passos inferiors per a la supressió de passos a nivell. Aquests treballs compten amb un pressupost de 134,23 milions d’euros.

El desenvolupament de les obres, de gran complexitat tècnica, serà incompatible amb el manteniment del servei ferroviari, en executar-se sobre línies en servei. Per aquest motiu, a partir del 23 d’abril i fins al febrer de 2023, es limitarà la capacitat operativa i s’ha dissenyat una reprogramació dels serveis a les línies R4, R8 i R1 per tal de facilitar la mobilitat dels clients durant aquest període.

D’aquesta manera, la línia R4 de Sant Vicenç de Calders-Manresa per Martorell, els trens que habitualment inicien o finalitzen el seu recorregut a Martorell ho faran des de Castellbisbal. El servei de Sant Vicenç de Calders – Castellbisbal, tindrà una freqüència de dos trens per hora i sentit, amb un servei de reforç amb bus complementari entre Castellbisbal i Martorell. Pel que fa al trajecte Castellbisbal – Terrassa, serà de quatre trens per hora i sentit amb reforços de freqüència en hora punta. I en el tram Terrassa – Manresa, el servei serà l’habitual.

En el cas de la línia R8, Martorell – Granollers Centre per Cerdanyola Universitat, quedarà interrompuda la circulació ferroviària entre Martorell i Rubí. Els trens iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a l’estació de Rubí i, el tram Rubí – Martorell, s’oferirà un servei alternatiu per carretera. A més d’aquestes modificacions, durant els caps de setmana també es produiran afectacions.

Des de les 20.00 hores del 23 d’abril fins a les 06.00 del dia 24, servei alternatiu per carretera entre Castellbisbal i Martorell per a tots els trens de la línia R4. La informació detallada d’aquestes modificacions del servei es comunicaran a través de megafonia en estacions, a l’interior dels trens, així com en pantalles i teleindicadors. Els viatgers poden consultar els horaris als webs www.rodaliesdecatalunya.cat , www.renfe.com i www.adif.es (apartat Estat de la Xarxa), en el telèfon d’informació 900 41 00 41, a les Apps Rodalies de Catalunya i Adif en tu móvil, a més dels canals de xarxes socials (@rodalies i @infoadif).

Font: Afectacions de RENFE a Martorell per les obres del Corredor Mediterrani