La primavera fa esclatar Martorell de literatura i poesia, amb Sant Jordi i el Divers

Categories General

Aquest mes d’abril, l’Ajuntament de Martorell i la Biblioteca Francesc Pujols organitzen un conjunt d’actes culturals en consonància amb l’arribada de Sant Jordi. Les activitats ja han començat aquesta setmana, però es concentraran en el nou cicle ’11 dies literaris’. Del 16 al 26 d’abril, s’alternaran les presentacions i actes literaris amb el 8è Divers, Festival de Poesia. El programa culminarà amb la gala del 49è Premi Vila, el divendres 26 a El Progrés.

Abans d’aquests ’11 dies literaris’, la Biblioteca ha obert boca amb la xerrada ‘Lluitem contra les malalties cardiovasculars’ amb la Dra. Montse Prados i el Dr. Joaquim Ripollès, del passat dimecres. O amb la primera de les dues sessions mensuals del cicle ‘Reconnectar amb un mateix’ del metge Álvaro Guallar -la segona serà el dia 18- sobre l’envelliment feliç. També ha tingut lloc un laboratori d’autor per als infants, inspirat en Joan Brossa, i impartit per Josefina Canals.

Precisament Canals, tècnica de la Biblioteca, és qui avança que els actes continuaran “aquest divendres 5 d’abril amb la xerrada ‘José Viñas, un músic barceloní del segle XIX’, amb Maria Ribera, Jordi Sàbat i el musicòleg Josep Maria Mangado. A propòsit dels 200 anys del guitarrista, Ribera, Sàbat i Mangado l’han investigat, així com la màgia de la Barcelona del segle XIX”. L’acte començarà a les 18.30h.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

El dimarts 9 d’abril (19.00h) es presentarà a l’equipament la novel·la El balancí , de Josep Maria Calaf, escriptor de casa nostra. “La història d’un personatge que, tenint en compte el seu moment vital, planteja la conveniència d’anar a la residència o viure la vellesa a casa”.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

El divendres 12 (18.30h) es presentarà l’assaig El cambio de infantil a primaria de Clara Bordoy i Jéssica Gómez. “Dues mestres de Martorell expliquen i analitzen el canvi que suposa per a un alumne al trànsit de passar d’educació infantil a l’etapa de primària”.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

Una programació de 25 actes per als ’11 dies Literaris’

Presentacions de llibres, poesia i lectures, monòlegs literaris i poètics, espectacles familiars i programes radiofònics composen la programació d’aquests dies, amb dos eixos temàtics: Sant Jordi i el Divers. S’hi entrarà el dimarts 16 (19.00h) amb “un monòleg titulat ‘Pompeu Fabra, jugada mestra!’, amb l’actor Òscar Intente. Una teatralització sobre la figura intel·lectual, humana i política del geni ordenador de la llengua”.

El dia següent (10.00h), el músic Adrián Arrebola farà una xerrada sobre els orígens del rap , la seva relació amb la poesia i la possibilitat de rapejar el teu poema. A la tarda, es presentaran dos llibres d’autors destacats de la nostra literatura. Primer, sobre Confetti de Jordi Puntí, recent Premi Sant Jordi (18.30h) “que parla del desig de ser feliç a qualsevol preu”. Una hora més tard, el recent Premi Ramon Llull Ramon Gener porta la seva creació Història d’un piano , de Ramon Gener.

Pel dijous 18, la cita mensual del CreArt es dedicarà als ‘Poemaris d’artista’ per fer llibres d’artista amb poemes il·lustrats. I a les 18.30h, es presentarà el llibre Tu, calla! , de Josefina Rifà, que ha coordinat la martorellenca Margarida Moles. “A propòsit del centenari de la Ràdio Associació de Catalunya, parla de les memòries de Josefina Rifà i de la radiodifusió a Catalunya, dels inicis de la ràdio a Barcelona, de silencis i oblits”.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

Pel divendres 19, de 9.00 a 11.00h, el programa ‘Mil moments musicals’ de Ràdio Martorell, presentat per l’Assumpta Mera, es dedicarà a la poesia en motiu de la celebració del Divers. El mateix dia se celebrarà un taller d’animalades de paper, amb Pere Borrell, actor, i Lola Casas, poeta (17.30h) a la terrassa de la Biblioteca.

Mentrestant, a la Torre de les Hores (18.00, 19.00 i 20.00h) se celebrarà l’espectacle Francesc Pujols 1939 , que evoca la reclusió del filòsof en aquell mateix espai en plena Guerra Civil Espanyola, amb dramatúrgia, direcció i interpretació de Gerard Bidegain i direcció musical, selecció i interpretació de Jordi Sàbat. Un espectacle que es repetirà el dissabte 20. També a les 20.00h, hi haurà lectura de poemes ‘Univers Palomas’ a càrrec d’Alejandro Palomas al Muxart Espai d’Art.

El dissabte 20 hi haurà un itinerari familiar per la Vila (11.00h) per conèixer la història de Martorell i d’alguns dels seus elements patrimonials i com s’hi podria escenificar la llegenda de Sant Jordi. També tindrà lloc la lectura del conte L’últim somriure de la martorellenca Neus Cester a la Biblioteca (11.30h). A la tarda, a Cal Nicolau (19.30h) trobada i lectura compartida dels guanyadors de poesia del Premi Vila 2023.

Per cloure el cap de setmana, el diumenge a les 11.00 hi haurà una Marató de Contes de La Xarxa a la plaça de l’Església, i a les 12.00h la Ruta Literària de Jacint Lladó, estrena de l’itinerari poètic sobre l’obra d’aquest martorellenc a través dels espais patrimonials que el van inspirar, des de la Font de les Malaltes i fins als jardins de L’Enrajolada.

El dilluns 22 (17.30h) es presenta “el fanzín Caelo, un mundo al que pertenezco (tom 1) , dels martorellencs Jordan Ponce i Marta Álvarez” a l’Espai Jove. I a les 18.30h, l’autora canària Verónica Cervilla presenta El décimo círculo , “una història de terror, misteri i suspens”.

Per la Diada, de 10.00 a 20.00h se celebrarà una Fira del Llibre de Sant Jordi a la plaça de l’Església. En parla Josefina Canals.

La jornada es complementa amb els espectacles familiars ‘El veïnat’ a càrrec de LaBerta del Poblet (17.15h) i ‘Un món (i un munt!) de dracs’, de Tanaka Teatre.

Passat el gran dia de la rosa i el llibre, encara hi haurà algunes propostes que completen el cicle ’11 dies literaris’. Seran l’espectacle poètic ‘Bling-bling’ amb Juana Dolores, poeta i performer (divendres 24, 18.30h):

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

També hi haurà l’emissió d’un programa ‘Martorelletres’ especial a Ràdio Martorell dedicat a la poesia i amb poetes de Martorell (dijous 25, a les 11.00h); el muntatge ‘Històries de poesia XXL: La voz tras las tapas de madera nacarada’ amb Sandra Rossi (dijous 25, 18.30h al Muxart); la Fira del Llibre d’Ocasió (dijous 25 i divendres 26, de 10.00 a 20.00h a la plaça de l’Església) i la gala del 49è Premi Vila a El Progrés, el divendres 26 a les 20.30h.

PROGRAMACIÓ DELS ’11 DIES LITERARIS’

The post La primavera fa esclatar Martorell de literatura i poesia, amb Sant Jordi i el Divers appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: La primavera fa esclatar Martorell de literatura i poesia, amb Sant Jordi i el Divers