La ruta ‘Martorell, femení plural’, altaveu de dones molt transversals que han marcat la història

Categories General

Carrers i places de La Vila han acollit aquest matí l’itinerari ‘Martorell, femení plural’, a càrrec de la historiadora Gemma Jiménez. El recorregut visibilitza les experiències, les lluites, els ideals i les actuacions de dones que han format part de la història local, però que sovint han estat oblidades en els relats oficials. La visita es repetirà dissabte vinent i s’emmarca en els actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona.

‘Martorell Femení Plural’ recupera i posa en valor referents femenins locals indispensables per entendre Martorell entre els segles XI i XX. Divulga les tasques quotidianes de cura i manteniment vital, tradicionalment desenvolupades per dones, que han estat essencials per entendre el funcionament social i econòmic en qualsevol època i societat, tot i ser menystingudes, no remunerades i infravalorades. I reivindica els escenaris on l’empremta femenina ha estat decisiva per entendre les transformacions econòmiques, polítiques, culturals i socials.

La historiadora s’ha referit a “dones de diferents tipus i classes socials. Algunes de més visibles -les senyores feudals i la Reina Isabel II-, i d’altres amb una veu més oblidada, com treballadores del tèxtil, minyones, dides, artesanes, comerciants, bugaderes i polítiques molt actives, feministes i les que van fer possible la vida a la rereguarda de la guerra”.

Gemma Jiménez, historiadora

La historiadora ha destacat “el passat de les dones en la República, moment en el que es van donar molts drets i llibertats a les dones, que després la Dictadura va aniquilar”, el paper “de les mestres republicanes, que van decidir que volien una escola coeducativa”, i de “les dones que durant la Guerra Civil es van associar per fer mítings, xerrades i activitats per als seus col·lectius i partits polítics”.

Gemma Jiménez, historiadora

El recorregut s’ha fet a 12 espais patrimonials del nucli antic martorellenc. S’ha iniciat al portal d’Anoia i ha continuat a l’Enrajolada; el carrer dels Mestres Gomila i Reniu; l’edifici de Cal Nicolau; la Plaça de la Mare Sant Ramon o El Progrés.

Gemma Jiménez, historiadora

Tot seguit, el grup s’ha dirigit al refugi antiaeri, a la plaça de la Vila, a l’antiga fàbrica de paraigües, a la capella de Sant Joan, al carrer d’Àngela Benaca i al pont del Diable.

Una vintena de persones ha participat en l’itinerari, entre les quals l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i diversos regidors de l’Ajuntament. La xerrada es repetirà el proper dissabte 14 de març (11.00h) i cal fer inscripció prèvia a museus@martorell.cat o bé trucant al telèfon 93 774 22 23. Alumnes de l’Institut Joan Oró hi prendran part el proper dilluns 9, i d’altres del Col·legi La Mercè hi van participar el passat dijous 5 de març.

Font: La ruta ‘Martorell, femení plural’, altaveu de dones molt transversals que han marcat la història