La Velleta, el Diable i el Secretari Garvil llueixen a una exposició gegantera a Castellbisbal

Categories General

Els Gegants de Martorell s’han desplaçat des de mitjans de mes i fins aquest divendres a Castellbisbal per participar en la 30a Trobada de Gegants que celebra la vila del Vallès Occidental. La Velleta, el Diable i el Secretari Garvil formen part de l’exposició Retrobament Gegant, al foier de l’Auditori del Centre Cultural Els Costals.

La mostra es va obrir al públic el 14 de gener i la poden acabar de gaudir els castellbisbalencs aquest dijous i divendres de 17.00 a 20.00h. Inclou 25 figures festives, procedents de Puigventós (Castellbisbal); Manresa; Cardona; Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages); Torrelavit; Tortosa i Martorell.

El cap de colla dels Gegants de Martorell, Jordi Escoda, la descriu com a “una exposició bastant rica a nivell d’imatgeria popular del nostre país”.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

La Velleta, el Diable i el Secretari Garvil són, per a Escoda, “tres gegants que tenen molt d’atractiu per a petits i grans, ja que formen part de la nostra llegenda del pont del Diable”. És una de les raons per les quals se’ls ha convidat a la mostra de Castellbisbal, junt amb la relació existent entre ambdues colles i a la proximitat geogràfica.

Però per fer front al confinament municipal i permetre que tothom qui vulgui pugui veure-la des de casa, la Colla Gegantera de Castellbisbal ha confeccionat un vídeo o tour virtual amb totes les figures convidades.

De moment, exposicions

Impossibilitats a l’hora de fer exhibicions i balls al carrer, l’activitat per a la colla s’ha reduït aquests mesos a exposar els gegants en diferents espais. A més de Castellbisbal, han romàs a la Biblioteca Martorell: “Molts infants, pares i mares i avis han anat aquestes festes a veure’ls i a fer-se fotos amb ells. Suposo que pel fet que durant el 2020 no vam sortir al carrer”. Al setembre, també es van exhibir a la Festa Major de Sant Miquel, a Molins de Rei:

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

L’entitat no pot planificar encara cap activitat per aquest 2021, però el seu cap de colla confia “que la situació millori aviat” i està a l’expectativa “que per la Fira de Primavera potser poguem fer alguna activitat”.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

Per més endavant, espera “tornar a treure al carrer els gegants abans no s’acabi l’any. Amb això ja estaríem contents, perquè trobem a faltar tot el que envolta els gegants i la gent que forma part de l’entitat”.

Font: La Velleta, el Diable i el Secretari Garvil llueixen a una exposició gegantera a Castellbisbal