L’ADF comença la campanya per enretirar el borrissol del pollancre

Categories General

L’Agrupació de Defensa Forestal de Martorell, conjuntament amb el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d’Acció Climàtica i el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior, ha posat en marxa la campanya per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en el borrissol que produeixen els arbres de ribera, sobretot el pollancre (Populus nigra) o l’àlber (Populus alba). Es fan tasques de ruixat amb aigua per compactar el borrissol, minimitzar l’oxigen, i reduir-ne el risc d’ignició.

La campanya té com a objectiu la prevenció de danys personals i materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais. Cal tenir en compte que les riberes són corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor. També s’eviten danys a propietats privades, plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters.

La iniciativa preveu actuar especialment en llocs d’afluència de gent, com carreteres, marges de camins o àrees recreatives. La pol·linització del pollancre (Populus nigra) es fa en aquesta època de l’any, allibera unes llavors minúscules amb llargs pèls cotonosos. En zones on hi ha molts exemplars d’aquest tipus espècie es creen amplies cobertes blanques sobre el terra amb una inflamabilitat molt elevada que esdevé un problema de cara al risc d’incendi quan aquestes zones conflueixen amb l’activitat humana.

Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua sobre el terreny cobert de borrissol i la clausura temporal de barbacoes en àrees recreatives on hi hagi acumulació de borrissol i pugui suposar un major risc d’incendi.

 

Font: L’ADF comença la campanya per enretirar el borrissol del pollancre