El Ple Municipal de juliol, celebrat aquest dilluns en línia, va aprovar el Pla de Reactivació Econòmica i de Protecció Social de Martorell. El Pla és un full de ruta té com a objectiu pal·liar i superar els efectes de la crisi econòmica i social que ha provocat la COVID-19 a la població. Porta per títol ‘Martorell actua’, i inclou dos eixos -el suport a l’economia local i l’àmbit social- i 12 línies d’actuació.
El Pla de Reactivació Econòmica i de Protecció Social de Martorell es basa en donar suport a l’economia local, a l’ocupació i a l’àmbit social i de les persones, amb les famílies, les entitats i les empreses com a destinataris. L’ha elaborat una comissió integrada pels cinc partits representats al consistori, el cap de l’àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament i el director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM), sota la presidència de l’alcalde, Xavier Fonollosa.
Precisament Fonollosa va presentar-lo com a un document “que s’ha treballat durant el darrer mes amb les diferents aportacions dels grups en sessions setmanals, escoltant a tothom en un moment com aquest per analitzar la situació actual i traçar unes línies mestres”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Pel que fa als continguts, el primer eix -l’econòmic-, pretén “promoure l’activitat donant suport a empreses, comerços i autònoms i fer un seguiment i anàlisi dels sectors més afectats i de les ajudes aplicades. També es planteja el foment de l’ocupació, la millora i potenciació de les ajudes i l’impuls de les inversions, amb suport a empreses i promotors privats i fent créixer la inversió des de l’Ajuntament”, segons desgranava el regidor d’Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior, Lluís Amat.
Lluís Amat, regidor d’Economia de l’Ajuntament de Martorell
Pel que fa a l’àmbit social i de les persones, vol “garantir l’accés als serveis essencials i reforçar les estructures dels serveis socials; reforçar la capacitat de resposta l’emergència habitacional; enfortir els mecanismes de prevenció de la vulnerabilitat i de protecció de la gent gran; l’empoderament dels joves i l’anticipació a les seves necessitats; el reforç de l’equitat i la inclusió del sistema educatiu; el treball per incrementar la capacitat de resposta del sistema sanitari; el foment de l’esport com a eina de salut, educativa i de cohesió; fer més rellevant la cultura i el turisme com a pilars econòmics i socials, la consolidació dels mecanismes de prevenció i mantenir els canals de comunicació amb ciutadans i col·lectius”.
Amat va definir el Pla com a “molt transversal i viu, adaptable per a que les accions siguin les més adequades i efectives en cada moment”.
Ampli consens
El Pla es va aprovar sense cap vot en contra al Ple Municipal de juliol. Va comptar amb els vots favorables de Junts per Martorell, el PSC, ERC i C’s i l’abstenció de Movem.
Altres punts aprovats
Al Ple també es va aprovar, per unanimitat, l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per al Clima i l’Energia i les dues festes locals per a l’any 2021, que seran el 26 d’abril -Fira de Primavera- i el 16 d’agost -Festa Major-. També va tirar endavant la pròrroga del conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament per a la prestació dels serveis del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) a Martorell.
En el capítol de mocions, es va donar llum verda per unanimitat a aixecar la suspensió d’ajuts per minimitzar l’impacte econòmic i social de la COVID-19 en els lloguers d’habitatge habitual, i també a la participació del món local en la gestió dels fons provinents del Pla de Recuperació per a Europa Next Generation EU -totes dues presentades pel PSC i amb esmenes del govern municipal-. També va rebre el vistiplau, amb esmenes, la proposta d’ERC de suport a les energies renovables i per la implantació de criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i equilibri territorial a Martorell. El PSC i Movem es van abstenir i la resta de formacions hi va votar a favor.