El Ple de l’ajuntament ha aprovat, de manera unànime, sol·licitar a UNICEF Espanya l’inici dels tràmits per a l’obtenció de la condició de Renovació del Reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, així com, comptar amb el suport de l’organisme internacional i col·laboració posteriors per al desenvolupament, la millora contínua i la innovació de les polítiques d’infància i adolescència a la nostra localitat.
L’Ajuntament de Martorell va ser distingit amb el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància el novembre de 2018 i, enguany, ha de presentar la seva candidatura per optar a la renovació d’aquesta distinció. L’objectiu és que, com indicava la regidora d’Igualtat, Infància i Adolescència, Belén Leiva, qualsevol nen, nena i adolescent “gaudeixi de la seva infància i adolescència i desenvolupi tot el seu potencial a través de la realització igualitària dels seus drets en les seves ciutats i comunitats. Això vol dir que, cada infant i adolescent és valorat, respectat i tractat justament dins de les seves comunitats”.
També s’adopta el compromís d’escoltar “les veus, necessitats i prioritats d’aquest col·lectiu i es tenen en compte en les normatives i polítiques públiques, en els pressupostos i en totes les decisions que els afecten. La iniciativa vol garantir que tots els infants i adolescents tenen accés a serveis essencials de qualitat, que visquin en entorns segurs i nets i que tinguin l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci”, assegurava la regidora Leiva durant el Ple municipal.
Belén Leiva, regidora d’Igualtat, Infància i Adolescència
Per l’Ajuntament de Martorell, les polítiques d’infància i adolescència són “una prioritat” i, en aquest sentit, s’han anat desplegant “accions com els pressupostos participatius infantils, la manera més gran d’escoltar-los” explicava la regidora. Leiva també va dir que continuaran “arrencant projectes que involucren totes les àrees i que tenen en compte a tota la infància, sobretot la que pateix més vulnerabilitat”.
Belén Leiva, regidora d’Igualtat, Infància i Adolescència
L’aprovació també va comptar amb els vots favorables de Movem –que no va fer ús del seu torn de paraula-, PSC i ERC. Tot i donar-hi suport, la regidora socialista, Remedios Màrquez, va demanar poder tenir un pla local “de diagnòstic per planificar els objectius i metes a assolir en els pròxims quatre anys”.
Remedios Márquez, regidora del PSC
Per la seva banda, el regidor republicà Souliman Messaoudi va dir que és “imprescindible la renovació del distintiu perquè Martorell segueixi sent Ciutat Amiga de la Infància” i va demanar “treballar conjuntament tots els representants públics per garantir accés als serveis en situació de vulnerabilitat”.
Soulimane Messaoudi, regidor d’ERC
La iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, liderada per UNICEF Espanya, promou l’aplicació de la Convenció sobre els Drets dels Infants aprovada per l’ONU el 1989 i ratificada pel nostre país el 1990, en l’àmbit dels Governs Locals. Martorell en forma part des del novembre de 2018 i, ara, presenta la seva candidatura per optar a la renovació d’aquesta distinció.
Manteniment del conveni entre l’ajuntament i la Generalitat del Pla Educatiu Entorn
El Ple de l’Ajuntament de Martorell ha sol·licitat la renovació del conveni de col·laboració amb el departament d’Educació de la Generalitat pel desenvolupament del Pla Educatiu Entorn pel foment de la llengua catalana i la millora de l’èxit educatiu de tot l’alumnat martorellenc. La petició es fa amb els vots favorables de tots els grups polítics municipals.
El pla vol “afavorir la convivència, la cohesió social i la creació i el manteniment d’una xarxa educativa que doni una resposta global, integral i més eficaç als reptes educatius que permeten, entre altres, la millora de la llengua i l’èxit educatiu i mantenen una xarxa educativa que dona resposta global, integrada i eficaç als reptes educatius”, exposava la regidora d’Ensenyament i Salut i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Soledad Rosende.
Soledad Rosende, regidora d’Ensenyament i Salut i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones
L’acord municipal renova el darrer conveni signat ara fa quatre anys amb la intenció de continuar fomentant l’èxit educatiu de l’alumnat en totes les seves dimensions: personal, acadèmica, social i laboral. Els regidors de l’oposició hi donen suport. Des d’ERC, Souliman Messaoudi va dir que “és un projecte imprescindible per a l’educació del nostre poble”.
Souliman Messaoudi, regidor d’ERC
Des del PSC, la regidora Remedios Márquez, va demanar conèixer la programació “d’activitats i tallers previstos” i va sol·licitar si està prevista la incorporació d’accions que permetin “abordar l’absentisme i el fracàs escolar prematur en el Pla Educatiu Entorn o en un altre programa”.
Remedios Márquez, regidora del PSC
La regidora de Movem Martorell, Àngels Cardona, va definir el Pla Educatiu Entorn “com una bona eina de suport i de coneixement per la convivència” i va demanar “una diagnosi per saber la situació actual per poder definir les línies d’actuació”.
Àngels Cardona, regidora de Movem Martorell
Per contestar les peticions del PSC i Movem, la regidora d’Ensenyament va puntualitzar que “ja hi ha programes que aborden la problemàtica de l’abandonament escolar com l’Anem per feina” i va aprofitar per avançar que aviat “encetarem un altre projecte de tutorització adreçat a tercer i quart de l’ESO, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, per evitar l’abandonament escolar”. Pel que fa a la diagnosi, Rosende va assenyalar que “s’ha fet i es fa sobre les necessitats poblacionals”.
Soledad Rosende, regidora d’Ensenyament i Salut i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones
Les festes locals de 2024 seran per la Fira i la Festa Major
Per altra banda, en el Ple de l’ajuntament, celebrat aquest dilluns, es van aprovar les dues festes locals per a l’any 2024, previstes pel 29 d’abril i el 16 d’agost, coincidint amb la Fira de Primavera i la Festa Major, respectivament. El calendari festiu local per l’any vinent es va aprovar per unanimitat.