L’Ajuntament impulsa la reactivació económica i social amb un pressupost de 41,5 milions per al 2021

Categories General

L’Ajuntament de Martorell ha aprovat el pressupost general de 2021 en la sessió del Ple Municipal de novembre, celebrada aquest dilluns. L’equip de govern defineix els comptes, que ascendeixen a 41,5 milions d’euros, com a una eina per superar la crisi, apostant pels serveis a les persones, el suport a petites i mitjanes empreses, l’increment de la inversió pública, el manteniment de la despesa i la congelació dels impostos i taxes.

El total consolidat del pressupost general de 2021 ascendirà a 41.577.711 euros i s’incrementa un 4,7% respecte l’any passat. Pel que fa al desglossat de les tres entitats que composen la corporació municipal, es preveu una partida de 39.544.489 euros -Ajuntament-, de 12.306.330 -Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM)- i de 216.201 en el cas de Martorell Gestió del Sol Empresa Municipal SL (Gesol SL).

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, Lluís Amat, destaca que s’ha dissenyat un pressupost “rigorós, adaptat a la realitat que ens toca viure i pensat per arribar a tots aquells que ho necessitin en l’actual entorn social i econòmic”, pensant “tant per a les persones com per a la xarxa de comerços i emprenedors” i que faci que “siguem de nou els primers en preparar-nos per la millora, l’estabilitat i la recuperació de l’activitat social, econòmica i empresarial del nostre poble”.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda i Règim Interior

Un pressupost que, tal i com ha destacat Lluís Amat, ha comptat “amb els informes de valoració favorables dels representants dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament i PMSAPM”.

Tres eixos bàsics

Amat ha descrit que el pressupost té tres grans línies d’actuació: “mantenir la despesa als nivells de 2020 adaptant algunes partides a la nova realitat; congelar impostos i taxes en tots els àmbits i afegint bonificacions, i promovent la reactivació econòmica a través de les inversions a la via i els espais públics”.

Pel que fa a les despeses, s’incrementa en uns 180.000 euros i prop d’un 2% les retribucions del personal de la institució i es creen16 noves places -1 tècnic d’ensenyament, 1 treballador social, 4 monitors de promoció social, 1 tècnic de cultura i 9 monitors d’esport-. El capítol de despeses en béns i serveis s’incrementa un 0,9% -127.000 euros-, amb una pujada en partides com ara el reforç de la neteja viària, les activitats a les festes populars i la comunicació.

També destaca l’increment en 345 mil euros en el suport a la petita i mitjana empresa, per arribar als 550 mil; una pujada de 165 mil a la partida ‘Programa suport a les famílies’ -per arribar als 565 mil-, i una destinació de 375 mil euros a esports i de 165 mil a cultura.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda i Règim Interior

En aquest capítol de despeses s’inclouen algunes de les propostes del Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social, aprovat en el passat Ple Municipal de juliol de 2020 per majoria absoluta.

Finalment, es pretén “reactivar l’economia mitjançant l’augment de la inversió pública” amb una partida de 5,3 milions d’euros. D’aquests, un 42% es destinarà “a la millora de la via pública al servei de les persones”. L’acompanyaran, per exemple, una partida de ‘Modernització dels accessos i dels serveis als polígons industrials’ -570 mil-; actuacions de mobilitat sostenible -455 mil-; manteniment de la via pública -825 mil- o els 200 mil als Pressupostos Participatius 2021.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda i Règim Interior

Pel que fa als ingressos, Amat destaca que per primer cop superaran els 40 milions d’euros (en concret, 41.562.223). Es preveuen de 39.544.489 milions d’euros en el cas de l’Ajuntament; 12.306.330 al PMSAPM i 216.201 a Gesol SL.

El regidor apunta que baixaran prop d’un 0,9% els impostos directes a la ciutadania -IBI, IAE o IVTM, entre d’altres-, i que “hem tingut una gran capacitat per aconseguir finançament, amb una injecció de diners de prop de 2,3 milions d’euros procedents de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España”. A més, ha destacat que “comencem a recuperar imports pendents de la Generalitat en concepte de manteniment de les llars d’infants, uns 250 mil euros”.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda i Règim Interior

Els pressupostos s’han aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern de Junts per Martorell i del grup d’Esquerra Republicana, que han donat llum verda a un total consolidat de 41,5 milions d’euros.

En paral·lel i inclòs en el mateix punt, s’han aprovat les plantilles del personal de l’Ajuntament de Martorell -composada per 248 places-, del PMSAPM -273 places- i de Martorell Gestió del Sol Empresa Municipal SL, que en suma dues més.

Cinc mocions que tiren endavant

De la sessió d’aquest dilluns s’han aprovat cinc mocions, quatre de les quals per unanimitat de les cinc formacions polítiques.

En primer lloc, s’ha aprovat una moció de Movem Martorell -amb l’adhesió del PSC i de Junts per Martorell- per a la implantació d’un pla de xoc per atendre les persones sense llar, que reclama a la Generalitat de Catalunya que desenvolupi l’estratègia integral d’abordatge del sensellarisme, definit l’any 2016.

També s’ha aprovat per unanimitat una moció de Ciutadans, Junts per Martorell i el PSC, per donar suport a l’autonomia dels centres educatius en l’elecció de la jornada contínua.

La següent moció, de Junts per Martorell, reclama tant a la Generalitat de Catalunya com al Govern d’Espanya un paper actiu dels municipis en la gestió dels fons europeus de reconstrucció i més recursos econòmics a fons perdut.

El PSC també n’ha presentat una per l’activació immediata de les mesures urgents aprovades per la generalitat en relació als sectors més afectats per la crisi sanitària de la COVID-19. Ha tingut el vot favorable de la resta.

I finalment, Junts per Martorell i Esquerra Republicana de Catalunya han presentat una moció en defensa de la unitat de la llengua catalana, sense que aquest menystingui les altres denominacions existents. El punt també l’han votat a favor el PSC i Movem, i ha tingut un vot en contra, del regidor de C’s.

Font: L’Ajuntament impulsa la reactivació económica i social amb un pressupost de 41,5 milions per al 2021