L’Ajuntament lliura a Creu Roja i ACNUR el primer ajut d’emergència per a Ucraïna

Categories General

L’alcalde Xavier Fonollosa ha lliurat aquest migdia la subvenció de 20.000 euros a Creu Roja i a ACNUR -Alt Comissionat de Nacions Unides pels refugiats- per tal d’ajudar els damnificats de la guerra a Ucraïna. L’acte ha comptat amb la presència d’Alexandra Gabarró, responsable de Cooperació Internacional i Drets Humans de Creu Roja Catalunya, Ramon Vila, president de Creu Roja Baix Llobregat Nord, i representants de la comunitat ucraïnesa a Martorell. Via telèmatica hi ha estat Natàlia Anguera, directora del Comitè Català d’ACNUR.

L’atac de Rússia contra Ucraïna el 24 de febrer de 2022 ha provocat la fugida del país de més de 3 milions de persones i 2 milions més han estat desplaçades dins del propi país a causa de les intervencions militars. ACNUR adverteix que la situació és cada cop més inestable, delicada i imprevisible, i les necessitat bàsiques es multipliquen.

En situacions de crisi humanitària, perquè l’ajuda sigui segura i efectiva, cal tenir en compte les recomanacions de les organitzacions que tenen experiència en l’actuació en casos d’emergència. Per aquest motiu,l’Ajuntament de Martorell ha atorgat un primer ajut d’urgència de 10.000 euros a Creu Roja i 10.000 euros a ACNUR.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha dit que “un cop ens hem organitzat a casa nostra, a través de la Generalitat, l’Estat i els ajuntaments, tots concloem que la millor manera d’ajudar en aquest moment és fer aportacions econòmiques a les entitats que estan sobre el terreny i que són especialistes en tractar una crisi d’aquest tipus”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El batlle ha incidit que és important fer aquesta aportació monetària directa per diverses raons: “perquè ells aplicaran aquests recursos a allò que creguin més necessari, perquè ells estan sobre el terreny i perquè hi ha sobresaturació d’alguns productes però en manquen d’altres, i qui ho sap millor són les entitats que ajuden directament als refugiats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Andriy Kryvenkov, representant de la comunitat ucraïnesa a Martorell, ha afirmat que “la resposta està sent molt ràpida i eficaç. Estem molt sorpresos per la reacció de la ciutadania de Martorell i molt agraïts que en aquest moment tan complicat per al nostre país tothom estigui aportant el seu granet de sorra i ens estigui donant suport”.

Andriy Kryvenkov, representant comunitat ucraïnesa a Martorell

Amb la finalitat d’aconseguir més fons econòmics per a la crisi humanitària, des de l’Ajuntament s’ha organitzat la plataforma solidària Martorell amb Ucraïna formada per entitats, comerços i empreses que donaran suport en diferents iniciatives.

Des de la Regidoria de Cooperació es coordina les persones que s’ofereixen com a voluntàries per informar-les de quines accions es poden realitzar en cada moment. En aquest web s’anirà actualitzant tota la informació. També s’ha habilitat el correu electrònic refugiats@martorell.cat per fer qualsevol consulta o oferiment, i s’han activat els canals de Whatsapp i Telegram al telèfon 667 273 609 on us podeu subscriure per rebre informació continuada de les accions que es duen a terme.

Per altra banda, davant l’arribada de persones que fugen de la guerra l’Ajuntament està col·laborant amb la Generalitat per a l’acollida de persones refugiades al nostre municipi, segons els protocols oficials que s’han establert a nivell internacional.

Declaració institucional de condemna a l’atac militar contra Ucraïna

L’Ajuntament de Martorell va aprovar ahir al Ple Municipal una Declaració institucional de condemna a l’atac militar injustificat a Ucraïna, de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau.

El consistori rebutja “qualsevol tipus de conflicte i molt especialment aquell que ataca directament a persones indefenses i que, a més, ho fa amb bombardejos indiscriminats”. Així, es condemna tot tipus de violència i s’exigeix “la desescalada del conflicte, la desmilitzarització de la zona i la represa d’un diàleg per a la construcció de la pau”.

El document exigeix a la comunitat internacional, i en especial a la Unió Europea, “que prenguin totes aquelles mesures que calguin per a cessar la violència en el territori ucraïnès”, i apel·la “al diàleg i a la mediació per aconseguir una solució pacífica basada en la diplomàcia i el multilateralisme, i preservar així la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió”.

La Declaració reafirma la idea que “la guerra mai és la solució” i sí en canvi el diàleg, que ha de regir “el dia a dia i la nostra forma de solucionar els conflictes i la construcció de la pau”.

L’Ajuntament se suma a la declaració realitzada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC); l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i altres entitats municipalistes com la declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya en defensa de la pau.

Font: L’Ajuntament lliura a Creu Roja i ACNUR el primer ajut d’emergència per a Ucraïna