L’alcalde Fonollosa participa a la trobada digital ‘Catalunya com a motor industrial del sud d’Europa’

Categories General

PIMEC ha organitzat aquest dijous la trobada digital ‘Catalunya com a motor industrial del sud d’Europa’, que ha tingut lloc a l’Aeroclub de Sabadell i que s’ha retransmès en directe pel canal de Youtube de la patronal. L’acte, al qual hi ha intervingut l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha servit per reflexionar sobre les accions que cal dur a terme per reactivar l’economia, proposar polítiques fiscals atractives i fomentar l’R+D+i per millorar la competitivitat de les pimes industrials.

Fonollosa ha estat convidat al debat sobre les perspectives del futur industrial del territori, juntament amb Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, Jordi Ballart, alcalde de Terrassa i Josep Mayoral, alcalde de Granollers. Tots ells han coincidit en la necessitat de dur a terme accions per impulsar la indústria amb mesures concretes com la inversió en infraestructures o polítiques de promoció econòmica i, d’altra banda, han defensat aquest eix econòmic com a eix clau per a la reactivació de l’economia davant la crisi de la COVID-19.

En aquest sentit, l’alcalde ha dit que “l’administració no ha seguit el ritme del sector privat i de l’economia”. En matèria d’infraestructures viàries, “encara n’hi ha de molt necessàries que estan a les vesaroles” i que han de permetre la connexió entre dues comarques dinàmiques com el Baix Llobregat i el Vallès. Pel que fa a les ferroviàries, ha posat el focus en la capil·laritat i els intercanviadors del futur Corredor del Mediterrani per connectar el territori.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa també ha remarcat la importància de les infraestructures digitals: “Avui si no tenim una connectivitat d’altes prestacions als polígons les empreses no són competitives”. “No tenim una normativa, promoguda des dels Parlaments que obligui les grans operadores a cobrir tot el territori nacional”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per últim, ha parlat de la importància de la formació professional per sectors importada del món de l’empresa per tal d’obtenir operaris qualificats. Fonollosa ha fet referència al Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell, que porta cinc anys inaugurat i que segueix sense posar-se en funcionament.

El debat ha estat moderat pel secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, qui ha destacat la importància de la indústria auxiliar i el pes de la producció del sector a la segona corona metropolitana. Cañete ha proposat una reducció dels costos energètics i reconèixer el paper de les empreses dins la formació. Patronal i consistoris s’han compromès a treballar conjuntament per assolir els reptes actuals i de futur de la indústria.

Impulsar la indústria de la segona corona metropolitana com a motor econòmic

A la trobada digital ha intervingut el president de PIMEC Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, qui ha posat en valor la indústria com a motor de l’economia catalana i ha explicat que “d’aquest sector depèn l’activitat de moltes pimes, les quals generen un gran nombre de llocs de treball i un volum de negoci important”. Durant l’acte ha defensat la importància de donar impuls a les empreses industrials de la segona corona metropolitana amb polítiques fiscals atractives, fomentant la innovació, potenciant la formació, impulsant la indústria 4.0 i qualificant els treballadors del sector, entre altres qüestions.

En la seva intervenció, el president de PIMEC Vallès Oriental, Daniel Boil, ha proposat “fer clústers potents per millorar la imatge i la internacionalització del sector, aprofitant el potencial de la nostra indústria i la gran tasca dels centres tecnològics i de formació”. Tot això, amb l’objectiu d’afavorir la captació d’inversió estrangera.

El president de PIMEC Baix Llobregat, Joan Soler, ha apostat per una millora de les infraestructures de mobilitat, ja que les congestions “resten productivitat i capacitat competitiva a les empreses, encareixen les seves despeses i impacten en la sostenibilitat del territori”. “L’impacte de la COVID-19 resta capacitat inversora i caldrà fer un esforç i sacrifici amb esperit d’interès comú i generositat”, ha afegit.

Per part seva, el president de PIMEC Barcelona, Víctor Campdelacreu, ha posat de manifest que “si volem un futur econòmic pròsper, cal pujar al 35% o al 40% la part industrial del nostre PIB”. A més, ha proposat donar passes en la col·laboració publico-privada a l’hora de sumar esforços per millorar la competitivitat de les pimes del sector.

Font: L’alcalde Fonollosa participa a la trobada digital ‘Catalunya com a motor industrial del sud d’Europa’