L’ANC convida Albano Dante Fachín per parlar de la plataforma ‘Octuvre’

Categories General

L’Assemblea Nacional Catalana de Martorell i Castellví de Rosanes ha celebrat aquest vespre a la Casa de Cultura una xerrada col·loqui amb el polític i periodista Albano Dante Fachín. El conferenciant ha parlat del projecte ‘Octuvre’, una plataforma autogestionada que aborda des d’una perspectiva crítica diferents temàtiques de la societat, intercanviant informació amb agents que sovint no són considerats pels grans mitjans.

Dante Fachín l’ha descrit com a una plataforma o “eina d’organització col·lectiva” que no accepta publicitat ni subvencions i que es finança amb les aportacions d’unes 2.500 persones, en l’actualitat. Un projecte de l’Associació Cafèambllet, fundat l’any 2014 per Marta Sibina i pel mateix conferenciant.

Esdevé “una partícula més en l’extensa xarxa de mitjans que tenim a Catalunya, i que ajuda a entendre el món d’una manera diferent”. Està constituïda per tres redactors i col·laboradors externs.

Albano Dante Fachín

El conferenciant ha parlat de la necessitat d’aquest tipus de plataformes de comunicació que, a través de vídeos de diferents temàtiques, “expliquen els mecanismes que conformen una realitat que pot i necessita urgentment ser canviada. No acceptem com inevitable que els beneficis del capital estiguin per sobre de la vida de milions de persones”.

Ha qüestionat que “els mitjans que depenen de la publicitat de les grans corporacions o que són molt propers al poder no poden informar lliurement. Per això, defensem els mitjans que són totalment autònoms econòmicament de les grans estructures o governs”.

Albano Dante Fachín

En aquest sentit, ha advertit que “el perill és deixar la informació en mans d’estructures econòmiques i polítiques que no tenen res a veure amb els interessos de la gent”. Com a exemple, ha explicat que la seva plataforma denuncia que “els mitjans de comunicació de masses estan controlats amb mà de ferro pel poder econòmic. Argumenten, per exemple, que “sis grans corporacions globals controlen el 70% del negoci mediàtic” i que “els mitjans de comunicació espanyols són, segons un estudi de Reuters, els menys creïbles d’Europa: només el 34% de la població confia en ells”.

‘Octuvre’ prèn el seu nom d’allò que ha entès com “una gran victòria de milions de persones molt diferents” que “l’any 2017 van qüestionar qui té el poder”. Per Dante Fachín, “una gran part de la societat catalana ha après en tots aquests anys del Procés és que els mitjans tenen una gran importància a l’hora de permetre a la gent explicar-se, però també a l’hora de reprimir informativament. Cosa que passa constantment, no només quan hi ha un 1 d’octuvre: quan es parla del finançament, quan es parla de la llengua…creiem que totes les veus que trenquin aquest gran discurs ajuden a entendre’ns a nosaltres mateixos”.

Albano Dante Fachín

En definitiva, ha destacat que des de la seva plataforma es fa “de pont amb les coses que es fan arreu del país i intentem donar-los una finestra”.

Font: L’ANC convida Albano Dante Fachín per parlar de la plataforma ‘Octuvre’