L’Atenció Primària adopta noves mesures per a una atenció segura post COVID-19

Categories General

A partir d’aquest dilluns, 1 de juny, s’inicia la descentralització de l’activitat presencial als CAP del territori, amb la prioritat d’oferir centres de salut segurs i una atenció amb seguretat. La situació de crisi sanitària de la COVID-19 ha obligat a tot el sistema sanitari i especialment a l’Atenció Primària a adaptar-se per donar resposta a la nova situació. En aquest nou escenari, es prioritzarà l’atenció i seguiment dels pacients de manera proactiva des dels CAP, es potencien les formules d’atenció telemàtiques i es demana a la ciutadania que només vagi presencialment als CAP si és realment necessari i els ho ha indicat un professional sanitari.

D’ara en endavant, per a una atenció segura i de qualitat, cal que la població es comuniqui primer amb el seu CAP de referència: enviant un missatge a través del web ics.gencat.cat, al telèfon 933 268 901 o al telèfon del CAP de referència. Per a urgències sanitàries es pot trucar al 061 de CATSalut Respon. Per a altres informacions: a través de l’app STOP COVID-19 CAT o al web app GestioEmocional.cat.

En cas que els professionals sanitaris recomanin als pacients i usuaris una atenció presencial, cal seguir les següents recomanacions i mesures de seguretat especials: anar al centre només si és necessari i si ho han indicat els professionals; és obligatori l’ús de mascareta; els acompanyants només es permeten en casos imprescindibles; cal arribar a l’hora de la visita indicada, no abans; respectar la senyalització i les indicacions dels professionals; rentar-se les mans sovint, i respectar la distància de seguretat de dos metres.

Un paper clau

Durant la pandèmia, l’Atenció Primària, que s’ha vist obligada a concentrar l’activitat assistencial en determinats CAP, ha tingut un paper determinant i clau. S’ha fet l’atenció i el seguiment de més del 80% dels infectats per la COVID-19, s’han atès les situacions d’urgència i emergència relacionades amb els casos de coronavirus i aquelles situacions no demorables. Així mateix, s’ha realitzat l’atenció domiciliària, el seguiment telefònic i s’ha donat un suport molt important a l’atenció residencial, als hospitals del territori, a centres sociosanitaris i l’assistència als hotels salut. En total, s’han realitzat des de l’Atenció Primària més de 17.000 PCR a l’àmbit dels professionals sanitaris, professionals de residències i residents.

Ara mateix, amb la reducció del nombre de nous casos, l’Atenció Primària segueix sent àmbit d’atenció essencial, donant continuïtat al seguiment de nous casos, amb possibilitat de diagnòstic amb PCR en casos simptomàtics i contactes; amb el seguiment dels pacients crònics, en l’atenció domiciliària, l’atenció a les urgències i emergències i continua el suport als centres residencials.

Escenari descentralització activitat presencial Martorell

CAP Martorell. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00h. Caps de setmana i festius PAC Martorell de 8.00 a 20.00h. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

CL. Vila. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00h al CAP Martorell. Caps de setmana i festius al PAC Martorell de 8h a 20h. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

Martorell Rural

CAP Sant Esteve Sesrovires. De dilluns a divendres de 8.00 a 15.00h. De 15.00 a 20.00h al CAP Masquefa. Caps de setmana i festius de 8.00 a 20.00h al PAC Martorell. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Atenció pediàtrica al CAP Masquefa.

CAP Masquefa. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00h. Caps de setmana i festius de 8.00 a 20.00h al PAC Martorell. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

CAP Gelida. De dilluns a divendres de 8.00 a 15.00h. De 15.00 a 20.00h al CAP Masquefa. Caps de setmana i festius de 8.00 a 20.00h al PAC Martorell. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Atenció pediàtrica al CAP Masquefa.

CAP Sant Llorenç d’Hortons. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00h al CAP Masquefa. Caps de setmana i festius de 8.00 a 20.00h al PAC Martorell. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Atenció pediàtrica al CAP Masquefa.

CL La Beguda. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00h al CAP Masquefa. Caps de setmana i festius de 8.00 a 20.00h al PAC Martorell. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Atenció pediàtrica al CAP Masquefa.

CL Castellví de Rosanes. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00h al CAP Masquefa. Caps de setmana i festius de 8.00 a 20.00h al PAC Martorell. Fora d’aquest horari al CUAP Sant Andreu de la Barca o Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Atenció pediàtrica al CAP Masquefa.

Com contactar amb el teu CAP?

Font: L’Atenció Primària adopta noves mesures per a una atenció segura post COVID-19