L’ATM recomana viatjar en silenci al transport públic per reduir el risc de contagi

Categories General

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha encetat una campanya per recomanar que es viatgi en silenci i es minimitzi la interacció social als trajectes en transport públic. L’objectiu és reduir les possibilitats de contagi de la COVID-19, ja que els científics alerten del risc de transmissió pels aerosols, les gotetes minúscules que surten de la boca quan es parla, sobretot en veu alta.

La recomanació ja es pot sentir a la megafonia dels metros, i apareix a les pantalles informatives dels tramvies i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). RENFE, que ja disposa de vagons del silenci en alguns serveis de llarga distància, com ara els trens d’alta velocitat, incorpora ara els seus trens de Rodalies a la campanya. A més, l’operador destaca que compta amb dispensadors de gel hidroalcohòlic a totes les estacions com a mesura de prevenció.

De la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) inicia avui la senyalització amb vinils als vagons de totes les unitats, que passen a anomenar-se Tren del Silenci. Aquesta recomanació pretén apel·lar a la solidaritat de tots els viatgers i fer que es comprometin a respectar amb civisme la resta d’usuaris en el marc de les actuals recomanacions de l’ATM: viatjar amb la mascareta ben posada en tot moment (i per tant, no menjar i no beure durant els trajectes), minimitzar la interacció social, evitant parlar durant els viatges, així com seguir la resta de recomanacions dels operadors de transport.

Segons FGC, el Tren del Silenci aporta factors positius al viatge: les persones que viatgin en aquest espai podran aprofitar el seu temps de desplaçament fent activitats que requereixin un cert grau de concentració, com ara llegir, estudiar o treballar, ja que en aquest cotxe es podrà aconseguir amb la col·laboració de tothom un alt grau de silenci.

Per aconseguir el silenci, als usuaris també se’ls demana la seva col·laboració i compromís en altres aspectes com dur els dispositius mòbils en silenci, evitar mantenir converses telefòniques i, en el cas d’escoltar música o fer servir algun dispositiu electrònic, utilitzar auriculars i abaixar el volum.

Font: L’ATM recomana viatjar en silenci al transport públic per reduir el risc de contagi