L’Escola José Echegaray ha celebrat el Dia escolar de la no-violència i la pau (DENIP) confeccionant un mural en reconeixement a la tasca de Metges sense Fronteres . Aquest acte s’ha emmarcat en una programació del centre educatiu que s’ha estès entre el 30 de gener i el 5 de febrer. El DENIP l’impulsa la UNESCO, una institució amb més de 8.000 escoles associades -entre elles, aquest centre martorellenc, des de fa més de 15 anys-.
El DENIP fomenta la cooperació i la pau internacionals a través de l’educació escolar, i té lloc el 30 de gener, data que commemora la mort de Gandhi. Aquesta ha estat la data de sortida d’una setmana en la que els alumnes de l’Echegaray han fet diverses activitats grupals i individuals.
La primera i central ha estat una pintada de mans sobre un mural, en la que “els escolars i els docents nouvinguts al centre en aquest curs hi han deixat la seva empremta”, explica la directora Cristina Dalmau.
Cristina Dalmau, directora de l’Escola José Echegaray de Martorell
Enguany, als actes del DENIP no hi han pogut participar les famílies a causa de la pandèmia. Tot i així, el centre ha escollit una temàtica, que aquest 2021 ha estat l’entitat Metges sense fronteres: “Perquè fan un treball magnífic i demostren una gran solidaritat. Enguany té més sentit que mai”, diu Dalmau. I afegeix que el mural s’ha dedicat a aquests voluntaris i ha recreat al seu eslògan ‘ser humà, salvar vides’.
Cristina Dalmau, directora de l’Escola José Echegaray de Martorell
En paral·lel, durant la setmana, s’han fet diverses activitats graduades per iniciar el debat entre els alumnes i endinsar-se en el tema triat. La darrera proposta, del passat divendres 5 de febrer, va ser una reunió entre tots els alumnes, una activitat grupal amb cançó, ball i representació.
Radia Oulad, primer premi de còmic al certamen en llengües d’origen
També en relació amb la UNESCO i l’escola martorellenca, l’alumna Radia Oulad ha guanyat el primer premi de còmic en el 16è certamen literari escolar en llengües d’origen, que organitza l’Associació amics de la UNESCO de Barcelona. Ho explica la directora del centre, qui posa de relleu “la gran satisfacció que una alumna del centre hagi guanyat el premi”:
Cristina Dalmau, directora de l’Escola José Echegaray de Martorell
Els premis de l’entitat mai són econòmics. Són sobretot llibres i objectes relacionats en temes de pau i/o medi ambient, i com no, el diploma acreditatiu, que reben tots els participants com a senyal de reconeixement per la seva participació.
Font: L’Echegaray dedica un mural a Metges sense Fronteres en el Dia escolar de la no-violència i la pau