Lildami: “Us porto música molt ponent, alegria, energia i ganes de saltar”

Categories General

L’autor i intèrpret de música urbana Lildami, darrerament membre del jurat del concurs de TV3 Eufòria, actua dissabte a la plaça de Les Cultures, dins la programació de la Festa de la Música . Presentarà el seu segon llarga durada, Viatge en espiral . Un disc conceptual sobre la vida entesa des d’una visió tridimensional, explica en una entrevista als micròfons de Ràdio Martorell 91.2 FM . El terrassenc dedica el disc a parlar de la vida, l’amor i el desamor.

L’àlbum compta amb la producció de Sr. Chen a 10 de les 12 cançons i del productor Pau Romero a Provença i Ramiro, a més a més, també hi ha les col·laboracions d’Albert Pla, La Casa Azul, Marta Mas o Mi Amargo i del propi Sr. Chen i de l’Emotional G.

Lildami ha rebut diversos premis Enderrock a Millor Disc de hip-hop i músiques urbanes. També ha creat Maleducats, el primer Festival Internacional de Música Urbana a la seva Terrassa natal.

Lildami, què ens prepares per al concert de dissabte?

Molta alegria, música molt ponent i ganes de saltar. Si algú no coneix què fem i ve de rebot, que vingui amb les orelles ben obertes perquè segur que, d’una manera o una altra, el convencem. Dalt de l’escenari veuran molta energia. M’encanta fer concerts i la música en directe. Veureu un paio que ho fa de veritat i que no t’està venent cap pel·lícula. Realment faig això perquè necessito fer-ho i perquè m’agrada.

Ens vens a presentar el teu segon llarga durada, ‘Viatge en espiral’. De què ens parla aquest àlbum?

El vam treure el 2021 i parla de com és viure la vida en cicles. Coses que creus que ja has passat i que et tornen a passar al llarg del temps.

A l’hora de fer les lletres en què t’inspires?

En les coses més petites de la vida que em passen a mi o a la gent del meu voltant. Un exemple és l’últim tema que he tret, Supermecat , que en el fons parla d’amor, del que parla el 90% de les cançons que escric, perquè crec que l’amor es pot expressar de mil formes diferents.

Viatge en espiral ha comptat amb la producció del Sr. Chen i Pau Romero, però també amb col·laboracions ben especials, oi?

Sí, hem tingut la sort que molta gent ha abraçat el nostre projecte: Albert Pla o Guille Milkyway de La Casa Azul, i molts altres que han donat calidesa al disc i dels qual en soc fan. Poder fer un tema amb algú que t’agrada és el millor que et pot passar com a músic. T’ajuda a desmitificar els cantants, ja que quan els coneixes veus que són gent com tu.

Suposem que ara et passa a tu també, després del ‘boom’ de la teva música i d’haver estat jurat a ‘Eufòria’ de TV3. Sortir al carrer ara se’t fa més complicat?

La gent normalment és molt agradable amb mi. Sempre que vinguin pel carrer a dir-me alguna cosa amb respecte i bones paraules, trobaran el mateix de part meva.

Diuen que ets la demostració que es pot fer ‘trap’ en català, sense referències sexistes o a les drogues.

Al final no hi ha un gènere musical masclista o racista. Hi ha artistes masclistes o racistes. En el meu cas, vinc d’on vinc, sé els meus orígens i el que m’ha costat arribar fina aquí. Crec que seria una falta de respecte parlar de drogues perquè, quan coneixes gent que ha hagut de fer això per subsistir, te n’adones que no és cap joc i que no és divertit.

Saps d’on vens i el que t’ha costat, però saps on vas i potser que beguis d’altres gèneres o ritmes en un futur?

Un dels punts importants és que no estic tancat a res. Vinc del rap perquè és el que he fet tota la vida, però els últims temes que he fet són més pop. Hi ha un concepte que em ronda el cap que és fer música aquàtica perquè vinc del rap i el pop (riu).

Parlem del programa ‘Eufòria’ de TV3 perquè has estat jurat d’aquest ‘talent show’ d’èxit i ens agrària saber com ha estat l’experiència?

Ha estat molt fort per mi. En cap cas m’esperava que arribés tot el que ha passat i el fenomen que ha generat. Ara faran dos palaus Sant Jordi amb tot venut. Els queda el més dur que és treballar la seva carrera dia a dia.

Has donat alguns consells als concursants?

Durant el programa he anat deixant algunes coses que per mi han estat importants o que pensava que els podien ser útils. Al jurat no ens deixen relacionar-nos amb els concursants per evitar favoritismes, però quan acabin saben que les meves portes són obertes si necessiten un cop de mà o els puc ajudar en alguna cosa.

Com es presenta l’agenda d’estiu?

No ens podem queixar. Tenim un bon estiu amb molta feina. Estem molt contents!

Font: Lildami: “Us porto música molt ponent, alegria, energia i ganes de saltar”