El Festival DiVers de poesia, organitzat per l’Ajuntament de Martorell, va portar ahir a Cal Nicolau l’acte ‘Dos poetes, dues vides’. Es van presentar els llibre Un llum que crema de Jordi Llavina, 64è Premi Carles Riba 2022, i El món en suspens , darrer dietari d’Àlex Susanna, president del Premi Vila de Martorell. Les presentacions van ser creuades, és a dit, Llavina va parlar de l’obra de Susanna i viceversa. L’acte es va acompanyar dels conjunts instrumentals de guitarra de l’Escola Municipal de Música.
Un llum que crema és el 10è llibre de Jordi Llavina. Amb ell deixa el poema llarg, que havia marcat les seves darreres creacions, i torna a un poemari fet de peces breus que s’interrelacionen. Darrera de cada poema hi ha la veu, l’experiència i la mirada del seu autor. El poemari està dividit en set parts i en cadascuna d’elles hi trobem diversos poemes que tenen com a denominador comú la memòria, una memòria que recrea o evoca fets, situacions o realitats de caire amorós i intimista.
Un poemari “de plena maduresa, el més ambiciós i dens, on ens proposa buscar en quins moments de la nostra vida quotidiana apareix aquest llum que crema, aquests moments de revelació, d’il·luminació o d’epifania que, molt de tant en tant, la vida ens regala si estem atents”, va definir Àlex Susanna.
El llibre recull “poemes perfectament cisellats en què reflecteix aquestes envestides del llum que crema, on sovint hi ha un element de la realitat, normalment un element secundari que està a l’origen d’aquesta revelació”.
Àlex Susanna, escriptor i president Premi Vila Martorell
La publicació “està travessada pel sentiment del temps, que és una cosa característica de tota l’obra poètica de Llavina. Els poemes són densos, perquè són densos de temps. És a l’entorn d’aquesta agudíssima consciència del temps que després ell pot parlar de l’amor, l’amistat o de qualsevol altre tema”, va remarcar el president del Premi Vila de Martorell.
Jordi Llavina (Gelida, 1968) és llicenciat en Filologia Catalana i ha desenvolupat la seva tasca professional en els àmbits editorial, periodístic i docent. La seva obra poètica està formada pels següents llibres: La corda del gronxador (2006, Premi Ciutat de Palma), Diari d’un setembrista (2007, Premi Alfons el Magnànim i Premi de la Crítica Serra d’Or), País de vent (2011, XXXV Premi Vila de Martorell), Vetlla (2012, Premi Vicent Andrés Estellés i Premi de la Crítica), Contrada (2013), Matí de la mort (2015), Ermita (2017, Premi Lletra d’Or), El magraner (2020, Premi Marià Manent), L’anell (2021) i Un llum que crema (2023, Premi Carles Riba).
El món en suspens d’Àlex Susanna és “un dietari escrit, de l’1 de gener al 31 de desembre de 2020, l’any de pandèmia. D’aquí el títol, ja que no sabíem gaire què passaria, estàvem a l’expectativa en una situació mèdica absolutament imprevisible i amb conseqüències per a molta gent tràgiques. Aquest és un dels eixos del llibre, més enllà d’altres que Susanna acostuma a tractar com la natura, la reflexió sobre l’art, la cultura, la família i la poesia. És un llibre molt agradable de llegir i molt ben escrit”, va apuntar Llavina.
Jordi Llavina, escriptor
El bo i millor de l’obra d’Àlex Susanna s’ha de buscar en els dietaris. Des del primer —Quadern venecià (premi Josep Pla, 1989)— fins a l’últim —Paisatge amb figures (Premi Crítica Serra d’Or, 2020)— Susanna “ha buscat i trobat una manera de compartir la seva experiència vital i intel·lectual en un to de conversa amena i estimulant que apel·la directament al lector”, va reblar Llavina. Com al mític dietari de Marià Manent, El vel de Maia , la vivència del seu plàcid entorn natural contrasta amb els ressons d’un món desconcertat.
Àlex Susanna (Barcelona, 1957) és escriptor i gestor cultural. Ha dirigit la Fundació Caixa Catalunya a La Pedrera (2004-2010) i, actualment, és director de la Fundació d’Art Vila Casas i president del Premi Vila de Martorell. Entre els seus llibres de poemes figuren Memòria del cos (1980, Premi Miquel de Palol 1979), Els dies antics (1982), El darrer sol (1985), Palau d’hivern (1987), Les anelles dels anys (1991, Premi Carles Riba 1990), Boscos i ciutats (1994), Suite de Gelida (2001) i Angles morts (2007). Com a prosista, ha publicat Quadern venecià (1989, Premi Josep Pla 1988), Quadern de Fornells (1995), Quadern d’ombres (1999) i Quadern dels marges (2006). El 1984 va fundar el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, del qual va ser director fins al 2000. La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües.
Font: Llavina i Susanna fan presentació creuada de les seves creacions poètiques