Llum verda perquè SEAT fabriqui cotxes elèctrics a la planta de Martorell

Categories General

Volkswagen ha confirmat aquest dijous la seva intenció de portar la fabricació d’un vehicle compacte elèctric a la planta de Martorell a partir del 2025 i un model SUV a la fàbrica de Landaben a Pamplona. Així ho han explicat els principals directius de la marca en una roda de premsa des de Wolsfburg, on Volkswagen hi té la seu principal.

La factoria martorellenca serà l’encarregada de produir l’elèctric petit i assequible urbà multimarca, mentre que la planta navarra produirà SUV elèctrics urbans. Volkswagen accelera així l’electrificació de les seves plantes de producció europea.

El president de Seat, Wayne Griffiths, ja havia anunciat la intenció de convertir Martorell en la fàbrica del cotxe elèctric petit del grup, cosa que comportaria una inversió de 5.000 milions d’euros fins al 2025 a la planta martorellenca. Aquest dijous ho ha confirmat el conseller delegat del Grup Volkswagen, Herbert Diess, a la presentació de la ronda de planificació per al període 2015-30. Ha deixat clar, però, que els plans queden subjectes a les ajudes públiques per a desenvolupar el projecte.

Precisament avui, la Comissió Europea ha donat llum verda a les ajudes de 3.000 MEUR al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat. Es tracta d’un dels eixos del pla de recuperació del govern espanyol i que estarà finançat en part pel fons de recuperació europeu.

Brussel·les ha aprovat l’ajuda perquè permetrà accelerar la transició a una mobilitat més sostenible i connectada i després de constatar que no distorsiona la competència. La Comissió Europea ha conclòs que és necessari per facilitar la inversió en R+D+I, així com en la protecció mediambiental amb mesures d’eficiència energètica, entre d’altres.

Per electrificar les plantes de Martorell i Landaben del grup Volkswagen seria necessària també la planta de bateries. Una planta que promou un consorci format pel govern espanyol juntament amb SEAT, el grup Volkswagen, l’elèctrica Iberdrola, i altres empreses i entitats financeres.

Font: Llum verda perquè SEAT fabriqui cotxes elèctrics a la planta de Martorell