L’OMS inclou el programa ‘Bon Veïnatge’ a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables

Categories General

El Projecte d’Obra Social Comunitària ‘Bon Veïnatge ‘ de l’Ajuntament de Martorell ha entrat a la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’organisme reconeix el programa dins del seu web i xarxa de punts d’intercanvi de coneixements per donar suport i ajuda a les persones grans a nivell planetari. El Bon Veïnatge millora el benestar i l’autonomia de la gent gran, facilitant fins que sigui possible el viure a la llar pròpia gràcies a un seguiment que detecta possibles anomalies i vulnerabilitats.

La Global Network for Age-friendly Cities and Communities connecta des de 2010 ciutats, comunitats i organitzacions d’arreu del món per impulsar mesures d’envelliment saludable, actiu i participatiu dins la comunitat, i se centra en l’acció a escala local.

La regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Cristina Dalmau, destaca que “estem molt contents del reconeixement que suposa afegir el nostre projecte a aquesta xarxa mundial, perquè demostra la feina ben feta, el treball de voluntaris molt implicats i els molt bons resultats d’un projecte comunitari que dona resposta a un problema molt actual”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran

El lloc web dona suport a una comunitat global que treballa junta vers a un món més amigable amb la gent gran. Crea un lloc perquè persones i organitzacions de tot el món comparteixin el que saben, intercanviin informació, coneixements i experiències per aprendre dels altres a l’hora de trobar solucions innovadores i basades en evidències adequades.

La pertinença a la xarxa reflecteix el compromís de les ciutats d’escoltar les necessitats de la seva població envellida, d’avaluar i controlar la seva amabilitat per a la gent gran i de treballar en col·laboració amb persones grans i sectors per crear entorns físics i socials aptes, compartint experiències, èxits i lliçons amb altres indrets.

El programa ‘Bon Veïnatge’ neix a Martorell l’any 2018 en el marc del Pla d’Actuació Municipal 2015-19, que va incorporar una línia de treball dedicada a la gent gran. No en va, segons dades d’IDESCAT de l’any 2021, a la nostra població hi ha 4.647 persones majors de 65 anys, que representen el 16,2% dels habitants de Martorell.

Pretén “mobilitzar la comunitat per reduir el nombre de persones aïllades o soles no desitjades, i ajudar les que volen quedar-se a casa tant com sigui possible, donant suport a la millora del seu benestar. Es promou un envelliment saludable i actiu, en un lloc adequat i que permeti el desenvolupament personal i la conservació d’autonomia, salut i dignitat”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran

Per a fer-ho possible, ‘Bon Veïnatge’ impulsa un treball comunitari en xarxa, que consisteix en facilitar el contacte i la identificació de les persones grans que puguin necessitar ajuda i suport -sigui per la seva situació cognitiva i personal o per la seva condició física- i connectar-les amb una xarxa de serveis establerts a la comunitat, formada per persones, comerços, entitats i institucions.

Dalmau detalla que, en el moment actual, el Bon Veïnatge l’integren els següents voluntaris : “17 establiments comercials; les 8 farmàcies del municipi; 4 institucions -els Serveis Socials Bàsics, l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires, la Residència Anoia i la Residència Sant Joan de Déu- i 7 persones”. Tots ells fan un seguiment de les persones grans del seu entorn i, si detecten possibles situacions de vulnerabilitat o altres anomalies, disposen d’un contacte amb els Serveis Socials Bàsics i de Salut de l’Ajuntament per notificar-lo”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran

Per apuntar-se a la xarxa de ‘Bon Veïnatge’, l’Ajuntament de Martorell facilita el telèfon de contacte 93 774 20 77 i el correu electrònic bvgentgran@martorell.cat. Per a més informació hi ha disponible aquest enllaç .

Font: L’OMS inclou el programa ‘Bon Veïnatge’ a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables