Martorell aplica mesures d’estalvi d’aigua per combatre la sequera seguint el decret de preemergència

Categories General

Martorell és un dels 202 municipis catalans afectats pel nou escenari de pre emergència hídrica decretat per la Generalitat de Catalunya a causa de la sequera. L’Ajuntament ja ha aplicat un seguit de mesures que atenyen a l’ús d’aigua per al reg a parcs i jardins, al subministrament a les fonts ornamentals i a la neteja de la via pública. Son algunes de les mesures comunes que ha decretat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a tots els municipis afectats des d’aquest dimecres.

L’administració local ja ha aturat el reg i aplica el sistema de gota a gota als arbres i plantes, obrint-lo a mà per garantir la supervivència de les plantes, segons les seves necessitats hídriques. Pel que fa a les fonts ornamentals, es deixen d’omplir amb aigua i, quan s’acabi la que disposen d’acumulada en l’actualitat, deixaran de funcionar.

D’altra banda, l’Ajuntament està a l’espera des del passat març que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) doni autorització a la sol·licitud enviada per a utilitzar aigua de depuradora regenerada per al reg. El consistori va tornar a fer la consulta a l’ACA la setmana passada. En cas afirmatiu, s’iniciarà el procediment per instal·lar un dipòsit d’aigua que acumuli l’aigua regenerada i on s’han de fer les analítiques exigides pel Departament de Salut, a la parcel·la municipal adjunta a la Depuradora.

Finalment, quant a la neteja dels carrers, s’està acabant de redactar un protocol anti-legionel·la per poder agafar aigua no potable del pou de Can Serra, destinada a la neteja de la via pública.

Prohibicions i limitacions de l’ús de l’aigua als municipis afectats

A causa de la sequera, el Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar la setmana passada la declaració del nou escenari de pre emergència, que és d’aplicació des de la seva publicació al DOGC , avui dimecres. Aquest escenari es considera un pas previ a la declaració de l’emergència per apel·lar a l’estalvi i allunyar l’impacte de les mesures més restrictives.

Aquestes són de caràcter general, de gestió, específiques i d’estalvi . Els 202 municipis afectats, que s’abasteixen de la conca Ter-Llobregat i que representen 6 milions d’habitants, hauran de respectar un seguit de mesures d’estalvi en les activitats urbanes.

A partir d’ara, s’estableix un dotació màxima de 210 litres per habitant i dia, una reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals que s’hi destinen per aigües regenerades; la reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials i en els recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg) i del 30% en els usos ramaders.

Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota a gota o en regadora). Es prohibeix el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.

Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, i s’estableixen limitacions a l’ompliment i reompliment de piscines.

Martorell, amb les millors dades d’ús d’aigua del Baix Llobregat Nord

Segons les darreres dades de l’ACA , Martorell és el municipi amb millors dades d’ús d’aigua per habitant i, junt amb Sant Andreu de la Barca, un dels dos del Baix Llobregat Nord que compleixen el llindar de consum estipulat per aquest decret.

Així, els martorellencs consumeixen 173 litres per habitant i dia -força per sota del límit estipulat de 210-, sent el municipi que en fa un ús més racional, seguit per Sant Andreu de la Barca (196). Fora ja dels límits permesos, trobem Olesa de Montserrat (224); Esparreguera (236); Castellví de Rosanes (267); Collbató (296) i Sant Esteve Sesrovires (302). Respecte a Abrera, l’ACA no en disposa de dades actualitzades.

The post Martorell aplica mesures d’estalvi d’aigua per combatre la sequera seguint el decret de preemergència appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Martorell aplica mesures d’estalvi d’aigua per combatre la sequera seguint el decret de preemergència