Martorell es posiciona a favor del dret de les persones a morir dignament

Categories General

L’Ajuntament de Martorell es posiciona a favor del dret de les persones a morir dignament a través de la Declaració de Voluntats Anticipades (DVA) . Així es va acordar al Ple Municipal del dilluns 15 de febrer, amb una moció presentada pel PSC, que va ser esmenada per Junts per Martorell (JxM) i que també va tenir el suport de Movem Martorell i d’ERC. Ciutadans s’hi va abstenir.

El text defensa que “la llibertat de la persona no s’ha de perdre en cap moment de la vida, ni tampoc en el procés final cap a la mort” i està d’acord “en defensar i divulgar el dret de les persones a ser assistides al final de la seva vida segons els desitjos expressats en la DVA”. A més, interpel·la el Parlament a legislar per facilitar a la ciutadania la signatura del document; a consolidar l’equitat territorial en l’actuació dels equips dels Programes d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) i a donar suport i desplegar les lleis sobre l’eutanàsia i el dret a morir dignament que s’aprovin al Congrés. També defensa la promoció, sensibilització i reflexió sobre el dret a la mort digna, entre d’altres punts, que apuntava Remedios Márquez, regidora del PSC, a la sessió.

Remedios Márquez, regidora del PSC a l’Ajuntament de Martorell

La regidora de Salut, Soledad Rosende, matisava que l’eutanàsia “no és l’única opció per abordar el procés final de la vida, sinó també l’atenció pal·liativa als pacients”, i que cal destinar-hi esforços. Afegia que “que des de fa anys s’estableix una relació assistencial entre professionals sanitaris, pacients i famílies basada en la planificació de decisions anticipades, on la persona expressa valors, desitjos i preferències. Ha demostrat ser molt útil”.

Soledad Rosende, regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell

Rosende puntualitzava que “el PADES ja presta una molt bona atenció i Catalunya és referent a nivell estatal i europeu per l’atenció les 24 hores els 7 dies la setmana i els 365 dies a l’any”.

Soledad Rosende, regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell

La portaveu de Movem Martorell, Laura Ruiz, destacava estar satisfeta amb l’aprovació de la llei que regularà properament l’eutanasia al Congrés, tot i que va dir que “arriba tardíssim”, i afegia que no és comprensible “forçar una persona a viure en agonia quan la ciència no pot oferir-li cap solució al seu patiment”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell a l’Ajuntament

També va donar suport a la moció Esquerra Republicana de Catalunya. El seu portaveu, Víctor de León, així ho expressava:

Víctor de León, portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Martorell

Ciutadans es va abstenir, tot i estar d’acord amb la mort digna. Juan José Pérez va argumentar que “hi ha 9 comunitats autònomes amb normativa. El dret trascendeix més enllà d’una comunitat autònoma i cal una llei estatal”.

Juan José Pérez, regidor de C’s a l’Ajuntament de Martorell

Al text s’explica que, segons l’associació pel Dret a Morir Dignament (DMD) , “hi ha massa persones que continuen patint un sofriment innecessari”, que només l’1% dels catalans ha registrat un DVA i que el 78% de la població està a favor de despenalitzar l’eutanàsia.

L’Estatut recull que tothom té “el dret de rebre un tractament adequat al dolor i cures pal·liatives integrals i a viure en dignitat el procés de llur mort […] i el dret d’expressar llur voluntat d’una manera anticipada per tal de deixar constància de les instruccions sobre les intervencions i els tractaments mèdics que pugui rebre, que han d’ésser respectades”.

Font: Martorell es posiciona a favor del dret de les persones a morir dignament