L’Ajuntament de Martorell demanarà als governs espanyol i català que equiparin drets i deures laborals de les persones amb discapacitat respecte a la resta de la població. El Ple de desembre , celebrat aquest dilluns, ho va corroborar a través d’una Declaració Institucional. Aposta per augmentar la quota de llocs de treball per a aquest col·lectiu i el funcionariat especialitzat, i per incentivar-ne la contractació al sector privat.
A tot l’estat, només té feina una de cada cinc persones que tenen discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Una xifra inferior als objectius que es marca la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, destacava que “les dades globals no van en la línia d’aconseguir que aquestes persones tinguin un gran benestar i plenitud, també en el món laboral”, però matisava que a nivell local “en tenim una especial sensibilitat i molts serveis” i que, fins i tot, “ens envegen a molts llocs”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
En la Declaració Institucional es reclama el seu “dret a treballar en igualtat d’oportunitats i sense discriminació, i a guanyar-se la vida mitjançant un treball lliurement triat o acceptat en un mercat i entorns laborals oberts, inclusius i accessibles”. Així ho pronunciava la regidora de Benestar Social i Gent Gran, Cristina Dalmau.
Cristina Dalmau, regidora Benestar Social
La moció fa seves les dades i reclama mesures afavoridores de l’accés al mercat laboral i en les mateixes condicions per a aquest contingent humà. Per exemple, augmentant la quota de reserva del 2% de llocs de treball fins al 4%, reservant un mínim de l’1% per a les persones amb discapacitat intel·lectual”, i establint mesures que ho garanteixin.
Es demana la convocatòria de “més oposicions de funcionariat públic reservades a persones amb discapacitat intel·lectual, garantint l’accessibilitat en tots els processos i publicacions”, incentivar les empreses a contractar-ne” i seguir apostant “pel Treball amb Suport de manera estable”.
Cristina Dalmau, regidora Benestar Social
De la situació als Centres Especials de Treball també se’n fa cabal. El text clama per “la millora i adequació dels recursos destinats a la creació i manteniment dels llocs de treball de les persones amb discapacitat intel·lectual, i que els suports siguin adequats, estables i sostenibles”.
Aposta per la consolidació de les polítiques d’acompanyament a les persones envellides prematurament i una formació professional que s’hi adapti. Quant als darrers anys laborals, es demana “els canvis necessaris per garantir l’accés a una jubilació anticipada, tenint en compte l’envelliment prematur i la menor trajectòria professional de les persones amb discapacitat intel·lectual”.
I també, un reconeixement al cost vital: es pretén compatibilitzar “la feina remunerada i les prestacions econòmiques de caràcter assistencial”, tenint en compte el sobre cost que implica la discapacitat, la garantia de la qualitat de vida i la importància del treball com a mecanisme d’inclusió.
L’oposició va secundar la Declaració, i així ho van evidenciar verbalment el PSC, ERC i C’s. Des del grup socialista, la regidora Manoli Franco afegia que “podíem haver estat més ambiciosos i incloure altres discapacitats en la Declaració” i que “a Martorell som sensibles a la discapacitat, però ens queda molt per fer, tant en discapacitat intel·lectual com física”.
Manoli Franco, regidora PSC
El portaveu republicà Víctor de León reconeixia que “Martorell és un poble sensible amb la discapacitat i podem estar orgullosos del que fem, tant des de l’Ajuntament com des de les entitats i des dels martorellencs i martorellenques. Més que un poble sensible, som un poble referència”.
Víctor de León, portaveu ERC
I també va intervenir el grup municipal de Ciutadans. Juan José Pérez va dir que treballar pels drets de les persones amb discapacitat “és a l’ADN de Ciutadans i una prioritat. Per això, al Ple hem presentat i donat suport a iniciatives en aquest sentit”.
Juan José Pérez, portaveu Ciutadans
La moció recorda que “Martorell ha estat, és i serà un municipi sensible amb les persones”, i que es disposa “d’un Servei de Teràpia Ocupacional i un Servei Ocupacional d’Inserció que facilita la màxima inclusió personal i laboral amb atenció personalitzada, a més d’un dels pocs Centres Especials de Treball municipals del país, que dona feina a un mínim de 23 persones”.
A més, recorda que els propis departaments de l’Ajuntament es treballa fomentant i assessorant per la inclusió laboral real dins del mercat ordinari, i que es disposa també d’un segon Centre Ocupacional i un CAE gestionat per la Fundació Privada Arc de Sant Martí.
Suport a les dues dones víctimes d’una agressió per violència de gènere
Abans de començar la part resolutiva del Ple, l’alcalde Fonollosa -en nom de totes les formacions- va enviar un missatge de suport a les dues dones agredides dissabte passat a Martorell per un home que tenia ordre d’allunyament respecte una d’elles -la seva exparella-, i que s’estan recuperant d’una agressió de violència de gènere perpetrada amb arma blanca. El consistori va mostrar el seu “absolut rebuig a qualsevol agressió, però molt especialment a les de violència sexista”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La darrera sessió de 2022 també va aprovar la concessió d’una bonificació del 95% de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a la refoma i adequació de la planta primera i els accessos de l’Institut Joan Oró.
Font: Martorell, per l’equiparació de drets i deures laborals de les persones amb discapacitat