L’Ajuntament de Martorell ha fet un clam en favor de la pràctica de l’activitat física i esportiva com a aspecte essencial per a la salut i el benestar emocional de tothom, especialment en temps de pandèmia. Per això, el govern municipal va aprovar per unanimitat en el Ple de dilluns adherir-se als manifestos de la Unió dels Consells Esportius de Catalunya (UCEC) i de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) . Les dues entitats demanen que es declari l’activitat física com a bé essencial.
“L’esport és salut, integració, eina de cohesió social i escola de valors, i invertir en esport és invertir en una societat més sana i més humana”. Així ho destacava el regidor d’Esports, Gerard Mimó, durant la seva intervenció, a l’hora de reivindicar el pes que les administracions han d’aportar a l’esport, especialment en un moment com l’actual.
Mimó va destacar que “des de l’Ajuntament hem fet una gran aposta en infraestructures els darrers anys: la construcció del CIES i del Pavelló de Can Cases, la reforma del Complex La Vila o les millores en projecte als altres equipaments”. També “el suport a les entitats per incrementar la pràctica esportiva, sobretot entre infants i persones amb discapacitat”.
Gerard Mimó, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Martorell
La moció, de suport del món local al teixit esportiu de Martorell davant l’aturada obligada de la seva activitat per la pandèmia, l’havia presentada el grup del PSC i s’hi va adherir Junts per Martorell amb vàries esmenes.
El text palesa que l’activitat física i esportiva “és essencial per la salut física i el benestar emocional de la ciutadania”, i que el teixit esportiu -clubs i entitats-, empreses del sector i món local que tutela les instal·lacions “han fet un extraordinari esforç econòmic i organitzatiu d’adaptació de les seves instal·lacions i les activitats per continuar la temporada esportiva i fer front a l’emergència sanitària, establint mesures i protocols de prevenció i seguretat”.
La moció s’adhereix als manifestos de la UCEC i de la UFEC. En el cas de la primera, es demana a la Generalitat “declarar l’activitat física com a bé essencial, equiparable a d’altres elements de l’estat del benestar, com ara la cultura, salut, educació i serveis socials”. Reivindica el manteniment dels programes d’esport escolar, els entrenaments esportius i les activitats físiques en piscines climatitzades i gimnasos, i insta el govern “a desenvolupar els canvis normatius necessaris per garantir la continuïtat de les activitats físiques, malgrat les restriccions de la pandèmia”, exposava el regidor del PSC, Antonio Carvajal.
Antonio Carvajal, regidor del PSC
D’altra banda, la UFEC detalla que l’esport “representa el 2,1% del PIB català, engloba més de 8.000 treballadors, més de 40.000 voluntaris i és una gran portada d’entrada laboral dels joves”, i que ha estat un sector molt afectat per la pandèmia: “set de cada deu treballadors estan afectats per un ERTO; tres de cada deu perdran la feina; prop de la meitat d’entitats estan en perill d’extinció i el sector deixarà d’aportar 1.000 milions d’euros directes”. La UFEC argumenta que “l’esport és segur. Tan sols representa el 0,27% dels contagis, resultat de l’esforç de les entitats per donar seguretat”.
Antonio Carvajal, regidor del PSC
Prop de 540.000 euros al teixit esportiu local aquest 2020
Mimó va afegir, en el desenvolupament del punt, que l’administració local ha fet un gran esforç envers el teixit associatiu esportiu local “posant en valor econòmic les ajudes a entitats esportives aquest 2020”. Va quantificar una partida de 540.000 euros, desgranada en “les subvencions a les entitats esportives per concurrència competitiva de 305.000 euros; subvencions urgents per a fer front a la COVID-19 a l’hora de mantenir el servei i el personal professional, per un import de 166.000 euros, i una subvenció extraordinària i directa a entitats amb equips sèniors, de 70.000 euros”.
Gerard Mimó, regidor d’Esports
El regidor també va posar en valor la inversió que suposa mantenir aquestes instal·lacions esportives municipals cedides a les entitats per a la pràctica esportiva: “Si ho valoréssim a preu de taxa municipal, l’import per ús dels equipaments en les activitats regulars i les extraordinàries -campus, cursets i tecnificacions- tindria un valor aproximat d’uns 800.000 euros més”. Sumat als 540.000 euros de subvencions, Mimó conclou que se superaria la xifra d’1,3 milions d’euros com a partida que l’Ajuntament ha posat a disposició de les entitats esportives aquest 2020.
Font: Martorell reivindica que l’esport és essencial per al benestar físic i emocional en plena pandèmia