Martorell se suma a la reclamació municipalista per tenir més gestió del Fons Europeus de Recuperació

Categories General

L’Ajuntament de Martorell se suma a les reivindicacions de les entitats municipalistes de Catalunya i de tot Espanya que reclamen que els fons europeus de reconstrucció arribin directament als municipis, sense passar per l’Estat o les autonomies. Va ser a a través d’una moció presentada per Junts per Martorell, a la que es va adherir el PSC. L’acord es va aprovar per unanimitat en el Ple Municipal de novembre.

El text té com a objectiu sumar-se a la reivindicació de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, a nivell autonòmic, i de la Federación de Municipios y Provincias a nivell estatal. Un clam per a que siguin els ajuntaments els ens que, directament, rebin i administrin un seguit de fons europeus de suport davant la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19.

“Volem que aquestes partides vagin directament als ajuntaments, perquè a Martorell i al conjunt del municipalisme hem demostrat que les ajudes que podem prestar a la petita i mitjana empresa són més ràpides i senzilles que no pas les que surten dels diferents governs, siguin el Gobierno de España o la Generalitat de Catalunya”, exposava durant la sessió l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

D’una banda, el text dona suport a una proposta formulada per la Federación Española de Municipios y Provincias que reclama participar en la línia de 72.000 milionjs d’euros de subvenció dels Fons Europeus de Recuperació Econòmica Next Generation EU. També, rebre de l’Estat noves aportacions complementàries: 800 milions d’euros dels lliuraments a compte pel 2020, la transferència de més de 600 milions d’euros de la liquidació de l’exercici del 2018; la creació d’un fons inicial de 400 milions per al sosteniment del transport públic col·lectiu urbà i la creació d’un fons de 3.000 milions incondicionats i repartits segons criteris de població -a raó de 2.800- i dels romanents dels ajuntaments -200 restants-. Així ho explicava el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Lluís Sagarra:

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat

D’altra banda, les entitats municipalistes catalanes reclamen a la Generalitat de Catalunya un augment de 200 milions d’euros dels recursos provinents del Fons de Cooperació Local, “un fons català per a la reconstrucció social i econòmica, on els ajuntaments en siguem partícips i corresponsables”, deia Sagarra.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat

La moció es va aprovar amb el vot favorable de les cinc forces polítiques i ara es procedirà a fer-la arribar a la Presidència del Govern de l’estat, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, formacions polítiques i entitats municipalistes.

Font: Martorell se suma a la reclamació municipalista per tenir més gestió del Fons Europeus de Recuperació