La companyia de dansa Sol Picó assaja a Ca n’Oliveres el seu nou espectacle ‘Covinal’

Categories General

La companyia de dansa Sol Picó assaja a Ca n’Oliveres, del 13 al 25 de novembre, el seu proper espectacle, que porta per títol Covinal . La seva presència és fruit de la signatura d’un conveni de cessió de l’espai amb el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM). Fruit de l’acord, Martorell gaudirà de diversos esdeveniments de dansa de la companyia al festival Fem Dansa i a la Fira de Primavera, laboratoris i classes en línia.

La prestigiosa coreògrafa d’Alcoi -guanyadora de fins a 10 premis MAX de les Arts Escèniques, el premi Nacional de Dansa de la Generalitat o la Creu de Sant Jordi- i la seva companyia assagen des de diumenge a la Nau 1. Un espai del que disposaran fins el dia 24 i que la mateixa Sol Picó descriu com a “fantàstic, on estem estupendament bé i on es mantenen totes les claus de confort i de seguretat”. Per tot plegat, agraeix “que hi hagi qui ens cedeixi aquests espais per treballar”.

Sol Picó, ballarina i coreògrafa

Fruit de l’acord, la companyia desplegarà accions de difusió d’aquest art escènic a Martorell. La més immediata serà un laboratori de dansa en línia al Canal YouTube de l’Ajuntament , el proper 30 de novembre, a les 19.00h. Picó explicarà, a entitats locals i als espectadors, com és el procés de creació i concepció d’un espectacle de dansa.

Les següents cites seran la participació al Fem Dansa de Martorell 2021, la direcció artístico-tècnica del projecte de La llegenda del pont del Diable 2022 o 2023, i una vídeo conferència o visita guiada a entitats que treballen la dansa.

Un muntatge sobre la pandèmia

Covinal és un espectacle d’encesa de llums de Nadal previst per al 26 de novembre (18.00h) a la plaça comercial del Mercat del Born de Barcelona. La coreògrafa valenciana avança que recupera, d’una manera un punt abstracta i surrealista, “la reflexió sobre el que ens està passant, a partir d’uns personatges amb màscares que apareixen en grans pantalles panoràmiques, i que expliquen la història de viure dins d’un pis tancats”.

El final és positiu: “Els personatges apareixen a escena en trossos de balcons i recuperaran l’esperança de tornar-se a trobar i d’una gran celebració final, que acaba en el pastís de l’encesa de llums. És una manera de mostrar que s’ha fet la llum al final del túnel”.

Sol Picó, ballarina i coreògrafa

Picó explica que ella i la seva companyia “estem sobrevivint” en l’actual context, però que la irrupció de la COVID-19 ha afectat moltíssim a la cultura en general i a la dansa en particular: “Com qui té un bar i no pot obrir, perquè d’això en vivim moltes famílies. Necessitem fer entrenaments cada dia i ens han tancat els espais; se’ns han anul·lat espectacles que difícilment entraran al mercat l’any vinent; tenim espectacles en cartera que has de portar a escena i que es posposen”. Un compendi de greuges als que s’afegeix el fet que “els teatres tenen molts espectacles contractats pendents de celebrar”.

Sol Picó, ballarina i coreògrafa

Reconeix entendre les mesures que es prenen, “però de vegades tenim la sensació que ens falten explicacions”. Tot i això, està esperançada amb la reobertura dilluns de les sales de teatre i espais culturals al 50% de l’aforament, “encara que sigui amb la meitat de públic, el que necessitem és tornar a treballar ja”.

Font: La companyia de dansa Sol Picó assaja a Ca n’Oliveres el seu nou espectacle ‘Covinal’