Martorell se suma al Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Categories General

Avui, 12 de maig, se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica. Els objectius de la jornada, que també inclou altres Síndromes de Sensibilització Central, com ara la sensibilitat química múltiple, són donar a conèixer l’existència d’aquestes malalties, incidir en la necessitat d’investigar els factors de predisposició i de desencadenament, i destacar la importància de fer-ne la detecció precoç.

A petició d’ACAF – Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central s’ha il·luminat de color blau fosc del pont d’Anoia per recordar aquesta efemèride, que coincideix amb la data del naixement de la infermera Florence Nightingale, que va patir una malaltia d’aquestes característiques.

Conjuntament amb la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM , l’ACAF promou la campanya de conscienciació i sensibilització social #CatalunyadeBlau , per tal que s’il·luminin molts indrets del país a fi de donar visibilitat a les malalties i teixir una gran xarxa blava de solidaritat amb les persones afectades.

Les Síndromes de Sensibilització Central es caracteritzen per una hipersensibilitat que provoca una resposta desmesurada del sistema nerviós a algun estímul com ara medicaments, estrès, infeccions, productes químics o aparell electromagnètics. I aquesta reacció es manté en el temps encara que desaparegui l’estímul que l’ha causat.

La majoria d’aquestes síndromes tenen una causa desconeguda i comparteixen molts símptomes, com ara: cansament que no es recupera amb el repòs i un son que no és reparador, dolor generalitzat sense cap mal específic, infeccions recurrents, necessitar més temps de recuperació desprès d’un esforç o de fer esport.

També alteracions cognitives (lentitud mental, falta de concentració i memòria), alteracions gastrointestinals (sense causa aparent que les justifiqui), hipersensibilitat a diverses substàncies químiques i a camps electromagnètics que provoca una resposta exagerada, i que es manté en el temps malgrat que desaparegui l’estímul que l’ha generat.

Ni la Fibromiàlgia ni la Síndrome de Fatiga Crònica no tenen una cura específica. El tractament és multidisciplinari i enfocat a millorar la salut, l’autonomia i el benestar de les persones afectades.

Font: Martorell se suma al Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica