Martorell tanca files per enfortir l’atenció primària i recuperar recursos sanitaris perduts

Categories General

Totes les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament de Martorell van aprovar, aquest dilluns al Ple Municipal, una moció per reclamar l’enfortiment de l’atenció primària i la recuperació de recursos sanitaris perduts. El document reclama la plena obertura de tots els Centres d’Atenció Primària (CAP) i consultoris locals, més recursos econòmics i de personal sanitari i una major coordinació i atenció als pacients, entre d’altres aspectes.

Presentada per Movem Martorell, PSC, Junts per Martorell i ERC, la moció també va rebre el vot favorable del regidor de Ciutadans. És un text que denuncia recursos insuficients en l’atenció primària a Catalunya que ja existien abans de la pandèmia en matèria de pressupost, personal i equipaments, i que s’han agreujat per l’actual crisi sanitària. Aquest fet ha comportat “la priorització dels pacients de COVID 19 i les visites no demorables, i l’ajornament de les consultes no urgents”.

Per tot plegat, s’insta a Salut a millorar l’accessibilitat, l’abordatge i la coordinació dels serveis sanitaris; a obrir tots els CAP i consultoris locals tancats total o parcialment durant la crisi; a destinar els recursos necessaris en l’actualitat; a recuperar els recursos econòmics i de professionals perduts per les retallades; a que la despesa sanitària catalana i espanyola assoleixi el 25% del pressupost de salut; a la creació d’un CUAP a Martorell d’atenció les 24 hores i els 365 dies; a ampliar el personal del servei d’atenció telefònica; a elaborar un pla de xoc per reduir llistes d’espera; a habilitar espais físics per atendre les necessitats sanitàries -evitant la saturació de Sant Joan de Déu- i a millorar la coordinació interna de salut i serveis socials.

Finalment, el text també proposa la creació d’un Pacte per la Salut en defensa d’un sistema de salut públic, universal, equitatiu i de qualitat, consensuat amb tots els agents implicats, que estableixi la salut pública i l’atenció primària els pilars fonamentals de la nostra sanitat.

La regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell, Sole Rosende, destacava que els professionals de l’atenció primària han avançat molt des de març en el coneixement de la malaltia, en les tècniques de diagnòstic i de detecció, en el seguiment i el diagnòstic, i tot això els ha suposat una feina afegida a la tasca presencial que no han abandonat. Per això, destacava que “cal insistir en demanar recursos perquè la pandèmia continua i perquè tots els professionals han de seguir treballant per la millora de la salut i és una tasca de tots”.

Soledad Rosende, regidora de Salut de l’Ajuntament de Martorell

La regidora Laura Ruiz va fer lectura de la moció com a representant de Movem, formació que va ser la primera en introduir-la al Ple. Ruiz es va congratular “del consens i de la molta interacció que hem tingut els diferents grups a l’hora d’aprovar-la”, així com de la capacitat de tots de cedir i acceptar punts en desacord.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

Un cop les cinc forces polítiques municipals van aprovar la moció, els acords es traslladaran al CatSalut, a la Gerència de l’ICS, a la direcció dels CAP de Martorell, a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, a la Mesa i grups polítics del Parlament de Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya.

Font: Martorell tanca files per enfortir l’atenció primària i recuperar recursos sanitaris perduts