‘Mientras los demás viven’, l’amistat entre dues dones amb vides oposades

Categories General

Claudia Salamonesco, nascuda a Buenos Aires el 1962 i radicada a França des de 1981, és escriptora, pintora i traductora. Aquest dimecres ha presentat a la Biblioteca Francesc Pujols el seu llibre Mientras los demás viven . L’acte s’ha emmarcat dins el programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones. Dalia Levinson, advocada i divulgadora del judaisme a Catalunya, i la presentadora del programa de Ràdio Martorell Una rosa i tu, Rosa Maria Farreras, han acompanyat l’autora a l’escenari.

Mientras los demás viven narra la història de Virginie, una traductora francesa que resideix a les afores de Barcelona i decideix contractar una dona peruana per ajudar-la a mantenir la neteja de la seva casa immensa i solitària. No s’imagina fins a quin punt la seva vida farà un tomb, tant per les seves circumstàncies personals com per la relació que s’establirà entre elles.

Després d’un inici caòtic, els esdeveniments que protagonitzen al llarg de dos anys les duen a acostar-se i descobrir els drames que han tenyit el passat de totes dues i les dificultats que el present les imposa.

“És un llibre sobre l’amistat entre dones, sobre la sororitat. Aquesta amistat et pot salvar i a les dues protagonistes les salva, tot i que de maneres diferents. Estic contenta de presentar-lo coincidint amb el Dia Internacional de les Dones perquè és un homenatge a la dona i a totes les coses difícils, suaus i dures que poden viure i compartir”, ha explicat Salamonesco.

Claudia Salamonesco, escriptora

Una amistat improbable es va consolidant entre aquestes dues dones, aparentment oposades, que les impulsa a anar més enllà dels esculls i buscar l’equilibri familiar, professional i personal que tant necessitaven.

“Un diria que aquestes dones no tenen res a veure, no tenen res en comú. Alina té enveja de les persones per a les quals treballa. Creu que ho tenen tot i que tot és fàcil per a elles. Poc a poc, s’adona que no és així, que tenir una vida material bona no ho soluciona tot. I Virginie descobreix la vida d’una migrant llatinoamericana, allunyada de la família però amb vincles personals forts”, apunta.

Claudia Salamonesco, escriptora

El llibre està escrit amb salts en el temps i entre les dues protagonistes. “Faig servir el recurs literari dels vasos comunicants on una paraula, frase o idea, em permet anar cap a un altre personatge o temps. No vaig voler fer una cosa cronològica. M’interessava fer una al·legoria del pensament, i el pensament no és cronològic”, recalca l’autora.

Claudia Salamonesco, escriptora

Una novel·la introspectiva que evoluciona en un univers femení i aborda temes com la precarietat i les condicions inhumanes de treball de les persones migrants, la maternitat contrariada, la violència de gènere verbal i física, la difícil acceptació de la vellesa, el pes del passat.

Font: ‘Mientras los demás viven’, l’amistat entre dues dones amb vides oposades