Mònica Dueñas participa al festival artístic de la població salmantina de Fuentes de Béjar

Categories General

La martorellenca Mònica Dueñas, coneguda artísticament com a Mho, participa a l’Street Béjart Festival, que se celebra del 10 al 17 d’agost a Fuentes de Béjar (Salamanca). A causa de l’actual crisi sanitària, el festival ha hagut de reinventar-se. El nou format és una trobada d’artistes urbans que intervindran a les façanes de les cases de la població. Mho hi pintarà un mural inspirat en l’obra que fa dos anys havia de fer a Martorell i que no va poder acabar per problemes tècnics.

Fuentes de Béjar és un petit poble salmantí d’uns 200 habitants amb certa sensibilitat artística. Des de 2019, una quinzena de bicicletes pintades pels infants del poble decoren places, fonts i carrers, i algunes de les seves façanes ja han estat decorades amb grafits col·lectius. A principis d’aquest 2020, el municipi va tornar a fer una crida per repintar altres murs rurals amb la imaginació i creativitat d’una desena d’artistes vinguts d’arreu. Una de les participants és la martorellenca Mònica Dueñas, qui va assabentar-se d’aquest festival al mes de febrer, durant una visita a la Setmana de l’Art de Madrid. La cita havia de celebrar-se entre finals d’abril i principis de maig, però la pandèmia va obligar a ajornar-la al mes d’agost.

Mònica Dueñas, artista

Després d’uns mesos de confinament, Dueñas no ha dubtat a fer la maleta i traslladar-se a aquest paratge de la Sierra de Béjar on, enfilada a una bastida, treballarà tota una setmana decorant la típica façana emblanquinada d’una casa de poble. Hi exhibirà un mural que escenifica la dona com a essència pura de vida, forta i valenta. L’obra té una figura femenina central custodiada per dos espiadimonis que simbolitzen el seu poder. A més, “l’acompanyen unes plantes que representen la costella d’Adam, però ell no hi és, perquè no el necessita”. L’artista juga amb aquest concepte i “amb l’alliberació que la dona no forma part d’un tot masculí, no és un annex”.

Mònica Dueñas, artista

L’obra s’inspira en la que l’artista tenia previst realitzar l’any 2018 a la plaça 25 de Setembre, al barri Rosanes, dins el festival IntARTvenció, organitzat per la Regidoria de Cultura, Artistes Plàstics de Martorell i Amics de l’Art. En aquella ocasió, Dueñas va començar a marcar el mural, però van sorgir alguns problemes tècnics amb la façana escollida i, juntament amb l’organització, es va decidir parar l’obra i reprendre-la més endavant.

Mho Dueñas és membre de l’associació Artistes Plàstics de Martorell i fa 15 anys que es dedica professionalment al món de l’art. En la seva obra predomina la figura femenina, ja que “a través d’ella m’és més fàcil d’expressar els meus sentiments”. Les ‘Jaras’ són rostres de dones que ha convertit en el seu segell d’identitat, plasmant-les en llenços, però també en tota mena de materials de marxandatge com tasses, bosses o fotografies. S’inclina per la tècnica de l’oli per aconseguir més matisos, tot i que a Fuentes de Béjar ha d’incorporar pintures industrials i esprais, en tractar-se d’un mur a la intempèrie. Actualment, està treballant en una sèrie pictòrica anomenada ‘Santas, putas y reinas’, que espera poder exposar properament.

Font: Mònica Dueñas participa al festival artístic de la població salmantina de Fuentes de Béjar