Museus de Martorell col·labora amb una exposició sobre els 175 anys del Liceu

Categories General

Museus de Martorell participa a l’exposició virtual Museus i Liceu: una història compartida que s’ha inaugurat aquesta tarda al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb motiu del seu 175è aniversari. Una acció conjunta oberta als museus, centres culturals i col·leccions de tot Catalunya, que contribueixen a reconstruir la història del teatre.

Martorell ha cedit per a aquesta exposició en línia dues imatges. La primera és una fotografia de Jordi Martí Gargallo d’una pintura a l’oli sobre tela atribuïda a l’artista Antoni Caba de l’any 1861. És el projecte de decoració del fumoir del Liceu. L’obra original es troba a l’Enrajolada Casa-Museu Santacana.

L’obra s’atribueix a Antoni Caba Casamitjana (1838-1907), artista vinculat fonamentalment amb el retrat i la pintura decorativa. Com a decorador, cal destacar els seus treballs per a diverses mansions barcelonines i pel Gran Teatre del Liceu. Com a membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi va formar part del jurat del concurs de projectes per a la reconstrucció del Liceu després de l’incendi de 1861.

La segona obra troba el seu nexe en el tenor Josep Palet, qui va debutar al Gran Teatre l’any 1900 amb l’òpera La favorite (Gaetano Donizetti). La carrera de Palet al Liceu fou estel·lar i hi va actuar en repetides ocasions fins a la temporada 1931-1932. Va representar el personatge de Radamès a Aida (Giuseppe Verdi) la temporada 1901-1902, quan va ser caricaturitzat per Constantino. Una peça que roman als arxius del Museu Vicenç Ros.

El Gran Teatre del Liceu ha fet aquesta tarda la presentació de la mostra que compta amb 145 obres, des de pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de personalitats vinculades al Liceu, entre d’altres. Moltes de les obres tenen una relació directa amb el Teatre, d’altres, però estan relacionades amb el món de l’òpera, la música o el teatre.

Aquesta és la primera acció destacada en els actes commemoratius del 175è aniversari del Liceu. Durant les temporades 2021/22 i 2022/23, el Gran Teatre celebra l’efemèride amb un seguit d’activitats participatives arreu del territori, amb l’objectiu de compartir tots els anys d’història del Teatre amb aquelles persones i entitats que, d’alguna manera, han contribuït a construir-la.

Font: Museus de Martorell col·labora amb una exposició sobre els 175 anys del Liceu