Museus de Martorell porta el Corpus a l’Enrajolada amb la tradició de l’ou com balla

Categories General

Museus de Martorell rememora la tradició de l’ou com balla amb l’arribada del Corpus, als jardins de l’Enrajolada Casa-Museu Santacana. Del dijous 8 al diumenge 11 de juny es podrà veure el tradicional ou que balla sobre el brollador de la font. Malgrat les restriccions per sequera, l’activitat se celebrarà gràcies a que l’equipament té un circuit tancat d’aigua.

Portes obertes als jardins per a que petits i grans admirin els malabarismes de l’ou sobre un broll d’aigua, el dijous 8 i divendres 9 de juny des de les 10.00 i fins a les 20.00h, i també el dissabte i diumenge de 10.30 a 14.00h. Una tradició ornamental en la que ha col·laborat en l’engalanament i decoració la floristeria martorellenca Més que flors.

“Fins a darrera hora no hem sabut si podríem fer l’ou com balla per les restriccions d’aigua a causa de la sequera”, explica la tècnica de Museus, Yolanda Insa. Al final, es podrà fer “perquè el circuit és tancat i no hi entra aigua de fora, és la de la pròpia font”.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

La tradició es vincula al cristianisme i a la festivitat del Corpus. Insa explica que, en l’art, “la figura ovoide s’ha relacionat amb la vida, l’origen i la creació, i sempre s’ha utilitzat iconogràficament per representar la natura, plantes, flors i el naixement de noves vides”. Tot i així, entronca també amb altres cultures: “Joan Amades descrivia que també als jardins musulmans hi havia brolladors on se solien llançar petites pilotes per distreure la vista i fer-les ballar”.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Aquest juny, Museus ha programat dues activitats més. El CreArt -cicle mensual d’activitats artístiques per adults- també es relacionarà amb el Corpus amb el taller ‘Vine a crear el teu mandala’ de l’artista Carme Bueno, el dijous 8 de juny a les 18.00h a l’Enrajolada.

I el diumenge 11 (12.00h) es farà visita comentada a l’exposició Signes i escriptures . Els assistents s’endinsaran i reflexionaran sobre el paper del signe i l’escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX. Serà a través d’obres de la Col·lecció Suñol Soler, fetes entre el 1972 i l’actualitat per artistes com Robert Llimós, Fina Miralles, Antoni Tàpies, Zush, Ignasi Aballí o Carlos Pazos, entre altres. L’organitzen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Suñol. S’allotjarà al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis fins al 25 de juny i es pot visitar dijous i divendres (17.30 a 20.30h) i dissabtes, diumenges i festius (10.30 a 14.00h). Tanca el 23 i 24 de juny.

D’altra banda, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric, ‘La Caserna’ es pot veure fins diumenge 11 de juny Caput aut navis. A cara o creu . Una exposició referida als jocs més populars en l’antiguitat i que ha arribat fins avui, amb 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers, i adaptada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. Les últimes oportunitats de visitar-la seran aquest dijous i divendres (de 18.00 a 20.00h), i dissabte i diumenge de 12.00 a 14.00h.

Des de Museus es recorda que tothom qui vulgui pot visitar lliurement l’exposició permanent Muxart Color i Composició , per conèixer l’univers iconogràfic, la manera de treballar la composició, l’expressionisme cromàtic de la pinzellada, la metodologia del procés pictòric, els referents històrics i el sentit de les sèries temàtiques del pintor martorellenc Jaume Muxart. L’horari és de dijous i divendres (de 17.30 a 20.30h), i dissabtes, diumenges i festius de 10.30 a 14.00h, al Museu Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis.

Font: Museus de Martorell porta el Corpus a l’Enrajolada amb la tradició de l’ou com balla