Nohaila El Barike: “En un futur m’agradaria emprendre i amb aquesta experiència ja sabré una mica com va aquest món”

Categories General

El projecte guanyador del programa Innobus 2023 respon al repte que havia plantejat l’Agència Espacial Europea, juntament amb el Parc Mediterrani de la Tecnologia i el centre de recerca Agrotech de la Universitat Politècnica de Catalunya. Durant la gala final es van conèixer els guanyadors de 6 beques de treball remunerat a Finnova, a Brussel·les. Una d’elles és la Nohaila Barike, una martorellenca que ha estudiat enginyeria biomèdica.

En què consisteix aquesta beca?

La beca consisteix en una estança d’entre tres i set mesos a Brussel·les amb l’empresa Finnova  amb tot finançat i amb un sou mensual. Aquesta empresa porta projectes d’innovació, cada projecte és un món i, per tant, és una gran oportunitat per aprendre.

D’aquests projectes a què et dedicaràs?

Encara no ho sé perquè no sé quan començarà la beca i fins aquell moment no em donaran cap projecte.

Comences quan t’ho decideixes?

Sí, és la part bona d’aquesta beca, és molt flexible i fins i tot tinc temps de cara un any. No m’han donat límit perquè un dels requisits de la beca és ser menor de 30 i amb 24 encara tinc temps.

Com has aconseguit aquesta beca?

L’he aconseguit en participar a l’Innobus amb l’agència Innobaix. Aquesta oportunitat ha sigut fenomenal, ja que he pogut visitar diferents empreses. Un dels premis era poder assolir una d’aquestes beques. Ells indicaven quins requisits podies aplicar perquè no tots els projectes toquen tot. Després de complir els requisits vaig enviar el meu CV i el dia de la gala final escollien els guanyadors.

El projecte, doncs, comença quan la gent puja al bus i visiteu les empreses?

Sí, a excepció del primer dia que hi havia una presentació, ja tot era bus i visitàvem les empreses. De fet, hi havia gent de les empreses que pujaven i ens donaven xerrades motivacionals i l’experiència.

Llavors ells triaven ells els guanyadors?

El que ens havien dit era que havíem d’enviar el currículum, imagino que el fet de participar molt potser va influir, però crec que donaven molta importància al CV.

Explica una mica la teva trajectòria

He estudiat aquí a Martorell a la meva etapa escolar i vaig fer un primer any d’infermeria. Posteriorment, vaig fer enginyeria biomèdica i vaig veure que m’agradava bastant la part electrònica de la biomèdica i vaig fer el doble grau a Barcelona.

Cap a quin sector estàs interessada a treballar?

M’agrada la tecnologia aplicada a la salut, tot és multidisciplinari com dispositius electrònics o pròtesis. A mi m’agrada l’electrònica, la part aplicada al salut. M’agradaria treballar en una empresa que dissenyi dispositius o equips mèdics de cara als pacients per millorar la seva vida. És un dels meus objectius.

Quan vas saber que havies guanyat la beca et vas sorprendre?

Per motius personals no vaig anar a la gala i em vaig assabentar pel grup que tenim amb els companys perquè hem fet una gran família. La mateixa tarda ho van anunciar i de fet una companya també l’ha guanyat i m’ha emocionat molt.

És la teva experiència a l’estranger?

Sí, serà la primera vegada marxar fora per treballar. És cert que he estat fora algunes vegades per estudis però no per aquesta raó.

Quines són les teves expectatives?

Tinc les expectatives molt altes perquè és una empresa que ho toca tot. Jo soc molt curiosa i per això m’he apuntat a això. Estic oberta a tot, he estat a diferents empreses escoltant tot i que no tenien res a veure amb el que faig. Finnova toca diferents projectes de sostenibilitat, aigua… He vist diferents projectes i a veure si puc fer de tot, és una gran experiència per poder aprendre i per veure com funciona tot. En un futur m’agradaria emprendre i crec que ja sabré una mica com va aquest món.

Què et semblen aquestes beques? Estimula als joves?

I tant. Et donen pis i t’ho paguen tot. A sobre, et dona moltes oportunitats. Les empreses estan interessades en aquests projectes i volen saber com funciona.

Abunden aquest tipus de beques?

Jo no en coneixia. De fet, és una beca que no està amb Finnova que està amb més empreses.

Com vas conèixer la beca?

Només sabia el premi, però una beca a part del premi ho vaig conèixer allà mateix. Podria haver investigat una mica més, però com anunci principal no.

Quins requisits s’han de complir per rebre-la?

Ser recentment graduat o menor de 30  anys. Busquen gent jove. Suposo que depèn de l’empresa on facin pràctiques. Animo a participar a tothom en aquest projecte. A part de la beca és una oportunitat increïble i si al final no vaig a Brussel·les -que espero que sí- em quedo amb una experiència molt bona.

Font: Nohaila El Barike: “En un futur m’agradaria emprendre i amb aquesta experiència ja sabré una mica com va aquest món”