Presentacions i actes literaris faran de Sant Jordi molt més que una Diada a la Biblioteca

Categories General

La Biblioteca Francesc Pujols comença el mes de la seva particular Festa Major. Nombroses presentacions de llibres d’autors mediàtics i de locals, activitats durant la diada de Sant Jordi, la gal·la del Premi Vila, les propostes familiars i d’altres esdeveniments de temàtica montserratina marcaran un abril frenètic. Entre d’altres, passaran per l’equipament els coneguts Màrius Serra i Gemma Ruiz.

‘La força de les paraules’ és l’eslògan que palesarà fins a quin punt seran importants els llibres. Però no només el dia 23: Sant Jordi ja s’iniciarà el 14. Com a activitat troncal, no hi faltaran les presentacions literàries. En concret, les darreres creacions de Gemma Ventura, Lola Casas, Màrius Serra, Oriol Molas, Núria Pradas, Gemma Ruiz i Àngels Rius Bou.

Serà “un abril on passaran moltes figures de la literatura catalana. Una bona oportunitat per a prendre el pols, amb obres molt variades”, destaca la tècnica Josefina Canals.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

Ventura obrirà el foc el divendres 14 (18.30h) amb la novel·la La llei de l’hivern , Premi Josep Pla 2023. “Una història que recorda les persones que ja no hi són i que trobem molt a faltar, a través d’una noia que vetlla l’avi”.

El dilluns 17 hi haurà doble ració: a les 17.30h, la poeta Lola Casas farà tertúlia del seu llibre autobiogràfic La nena que volia ser mestra . “Casas ha viscut molt, ha sabut escriure i transmetre la poesia als nens”, diu Canals, i recomana “anar a l’acte portant un llibre que ens va agradar quan érem infants o joves i un d’actual que sigui el llibre de la nostra vida”.

A continuació (19.00h) Màrius Serra explicarà la seva indagació a La dona més pintada en l’enigma de Palau Ferré, el pintor que cremava els seus quadres, assenyalat per Picasso com a possible successor seu.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

El dia següent (18.30h) Oriol Molas farà col·loqui sobre El llapis vermell , novel·la policíaca en un internat de nois que es retroben de grans i que es desvetllen alguns secrets.

Pel dimecres a la mateixa hora, la sesrovirenca Núria Pradas portarà La vida secreta de Sylvia Nolan . La filla d’una escriptora famosa descobreix, després de la mort aquesta, unes cartes amagades plenes d’amor i de reconciliació.

Dijous 20, la periodista Gemma Ruiz conversa (18.30h) sobre Les nostres mares , Premi Sant Jordi 2022. L’autora mira els somnis no realitzats que tenien les mares nascudes en temps de la dictadura.

Quant al divendres nit, arribarà a El Progrés (20.00h) la gal·la del 48è Premi Vila de Martorell. Canals avança que la veterana actriu Mont Plans, integrant durant molts anys del grup de teatre La Cubana, serà qui el conduirà, acompanyada de la música popular de Mariona Segarra.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

El dissabte 22, des de les 11.30h, es presentaran successivament obres d’autors locals : Andoni Alcázar i Mar de estrellas (poesia); Esther Boquera amb l’assaig Aixafem el feixisme. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat durant la Guerra Civil ; Jordi Canals i la novel·la de terror Divorcio diferido. La saga ; Laura Gallofré amb el conte familiar I per perquè no? ; Joan Isart i l’assaig Estudi sobre pintors de Leonardo da Vinci a Pere Pruna ; Rosa Martínez i la poesia d’El refugio de los sentidos ; Marta Álvarez i Jordan Ponce amb ¿Qué es ese pollo? i Caelo, tomo introducción ; i Juan Miguel Torrero i la novel·la El enemigo oculto .

El 23, els autors locals signaran exemplars a les llibreries i establiments Alfil.be, Bernadàs, Miró i El Petit de la Vila entre les 11.00 i les 18.00h. També hi haurà teatre al carrer amb Rodacontes amb Jordi Tonietti a les 11.00h davant l’Alfil.be; La princesa i el drac davant la llibreria Unmelic (12.00h); i Gelicadabra , de l’il·lusionista Fèlix Brunet a la Bernadàs (13.00h). A la plaça de l’Església tindrà lloc una Fira de Sant Jordi -de 10.30 a 21.00h- amb concert-vermut de la Banda Simfònica (12.30h) i els Contes representats, dibuixats o desexplicats? amb La Xarxa (17.30h).

Quant a les activitats infantils, destaca el dia 11 (17.30h) el ‘Nadons a la Biblio’ la història musical Un dia amb la Carla , amb Sílvia Blàvia . El 13 (18.15h), una Hora del Conte amb La muntanya màgica i el grup de teatre La Forja (Collbató) explicant els secrets de Montserrat. I el 29 d’abril (11.30h) un nou Cinexic amb La mare és pura pluja, situacions inesperades viscudes amb optimisme de les germanes Jana i Violeta.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

A l’abril també hi haurà actes ‘montserratins’

Una altra celebració de l’abril és l’onomàstica de la Mare de Déu de Montserrat, i les biblioteques del Montserratí fan diverses activitats, dues de les quals a casa nostra: Impressions montserratines, una exposició d’aquarel·les de Josep Díaz Galera -del l’1 al 30- , i la presentació del llibre Impremta i biblioteca a l’Hospital militar de Montserrat (1936-1939)  d’Àngels Rius i Bou, el 27 d’abril (18.30h), una síntesi de la vida humana i cultural al monestir durant la Guerra Civil.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

Per a assistir a les presentacions literàries, la tècnica de la Biblioteca recomana tothom fer reserva de plaça gratuïta a Entrades.martorell.cat .

Font: Presentacions i actes literaris faran de Sant Jordi molt més que una Diada a la Biblioteca