Martorell entra aquest dilluns 25 de maig en la fase 1 del desconfinament per la COVID-19. Aquest fet flexibilitzarà les mesures respecte l’anterior fase 0 avançada, tot i que no representa encara un retorn a la normalitat. Les autoritats sanitàries recomanen, en tot cas, seguir complint les mesures d’higiene i de distància social.
A partir d’ara, es permetran a Martorell les reunions de fins a 10 persones als domicilis, zones comunes d’edificis o al carrer, sempre que es respecti la distància de dos metres o s’utilitzi mascareta i higiene de mans.
Es mantenen les franges horàries per passejar i esport d’oci dins el terme municipal en un radi d’un quilòmetre; majors de 14 anys, de 06.00 a 10.00h i de 20.00 a 23.00h; els majors de 70, dependents o amb discapacitats, de 10.00 a 12.00h i de 19.00 a 20.00h, i les passejades amb menors de 14 anys, de 12.00 a 19.00h. En tots casos, la distància de seguretat ha de ser de dos metres. Com a novetat, les sortides amb els infants al carrer ja poden fer-se amb tota la unitat familiar al complet, i s’elimina la restricció a un adult per passeig. A més, es permet practicar esport no professional en grup (fins ara estava limitat a la pràctica individual), així com també les passejades.
S’obre la circulació entre Martorell i tota la seva Regió Sanitària Metropolitana Sud amb llibertat i sense limitació horària. El desplaçament a altres regions sanitàries es permetrà, exclusivament, per motius laborals, sanitaris, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de persones grans, dependents o amb discapacitat o per força major. No obstant això, la Conselleria de Salut de la Generalitat es planteja unificar Barcelona i l’Àrea Metropolitana en una única regió sanitària perquè els ciutadans puguin ampliar el radi de mobilitat. Aquesta és una possibilitat que es podria concretar aquesta setmana, si l’aprova el Ministeri de Sanitat.
Els vehicles de fins a nou places poden anar plens sempre que els ocupants resideixin al mateix domicili. Si no és així, només podran viatjar dues persones per fila de seients, i amb mascareta. A les motocicletes i ciclomotors podran viatjar dues persones si usen casc integral amb visera o mascareta, i guants. Als vehicles d’una fila de seients –per exemple, furgonetes- poden viatjar dues persones, amb mascareta. Als transports públics de fins a nou places, no es podrà asseure ningú al costat del conductor. Als més grans, caldrà seguir usant mascareta i mantenir les distàncies.
Referent al comerç, els establiments de menys de 400 m2 ja poden obrir sense cita prèvia, amb un màxim d’un terç de l’aforament i garantint la distància de dos metres. Els més grans de 400 m2 hauran d’acotar l’espai destinat al públic a, com a molt, 400 m2. Tots podran fer rebaixes i promocions i prioritzar horaris per a la gent gran. El Mercat no sedentari de Buenos Aires seguirà obert amb una limitació del 35% de parades i d’un terç de l’aforament.
Es permetrà l’obertura de les terrasses de bars i restaurants a l’aire lliure, amb ocupació màxima de 10 persones per taula i un màxim d’ús de la meitat de les taules. Els hotels podran obrir, però disposant exclusivament dels serveis de restauració i cafeteria, i només per als clients.
Els concessionaris d’automoció, estacions d’ITV, centres de jardineria i administracions de loteria i jocs de l’estat obriran amb cita prèvia.
Pel que fa als equipaments culturals, obrirà la Biblioteca Martorell, però exclusivament amb els serveis de préstec i devolució d’obres, lectures en sala i informació bibliogràfica i bibliotecària. Els Museus de Martorell obriran les dependències exclusivament per a col·leccions i exposicions temporals i amb un terç de l’aforament.
Els llocs de culte i les vetlles ampliaran l’assistència a 15 persones a l’aire lliure i a 10 en espai tancat. Als enterraments per incineració es restringirà a 15 persones i caldrà mantenir la distància de dos metres, higiene de mans i la mascareta posada. Els llocs de culte permetran l’assistència a les celebracions sempre que no se superi un terç de l’aforament, amb una distància mínima d’un metre, amb mascareta i higiene de mans, i desinfecció del temple abans i després de l’acte.
Els centres educatius podran obrir portes per desinfecció i condicionament dels espais, així com per funcions administratives.
Finalment, durant la fase 1, les autoritats mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de teletreball i de mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.
L’ús obligatori de la mascareta
Des del 21 de maig, l’ús de la mascareta és obligatori a la via pública, espais a l’aire lliure, espais tancats d’ús públic i als que estiguin oberts al públic, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres. Per contra, no serà obligatòria per als menors de 6 anys, les persones amb dificultats respiratòries, amb discapacitat, dependents o bé mentre s’estiguin fent activitats incompatibles –com ara menjar o beure- o causes de força major o necessitat.
219 afectats per coronavirus
Pel que fa a les dades, avui tenim a l’Hospital Sant Joan de Déu 14 infectats per coronavirus, dels quals 10 són personal sanitari i quatre són pacients ingressats amb positiu (tres dels quals de Martorell, inclòs el personal sanitari). A banda hi ha 11 persones aïllades pendents del resultat de la prova.
A l’Hospital del Sagrat Cor hi ha avui 26 positius i 179 veïns i veïnes de Martorell confinats al seu domicili o a les residències després d’haver donat positiu. En total, 219 persones infectades de coronavirus de les quals 185 són de Martorell.
Avui, després de vuit dies, hem de lamentar una defunció de fora de Martorell a l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquesta dada ens recorda que el virus encara és letal i que no podem abaixar la guàrdia.