Aquest dijous s’ha fet la presentació de les Jornades ‘Que visquin les dones!’ als jardins de l’Enrajolada. Un programa de 25 activitats organitzades per la Regidoria d’Igualtat vers la salut femenina. Les reflexions extretes de les activitats es traslladaran al nou Pla Local d’Igualtat de Gènere de Martorell i al 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat, que se celebrarà al novembre i del qual Martorell n’és subseu.
Les Jornades ‘Que visquin les dones!’ van arrencar el 28 de maig, Dia Internacional de l’Acció de la Salut per a les Dones. Les activitats, que es desenvolupen de juny a setembre, posen al centre la dona i el seu benestar, i aborden la salut en el sentit més ampli del terme.
A la presentació hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora d’Igualtat, Belén Leiva, la consellera de Feminismes, Gent Gran i Diversitat Sexual i de Gènere del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Victoria Castellanos, i la tinent alcalde de Polítiques Socials, Igualtat i Salut de Cornellà de Llobregat, Joana Piñero.
La Regidoria d’Igualtat impulsa aquest programa, amb la col·laboració del Centre d’Atenció Primària, l’Hospital Sant Joan de Déu, els diferents serveis de salut mental gestionats per les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor o l’ASSIR (Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), altres professionals de l’àmbit sociosanitari i diverses entitats locals.
Belén Leiva, regidora d’Igualtat, ha assegurat que “es tracta d’un programa del que podrem treure molt de profit amb temes que normalment no es toquen. Una part de la població ho agrairà i és un primer pas per anar obrint camí i que més gent s’hi afegeixi. Animo tothom a participar-hi”.
Belén Leiva, regidora d’Igualtat
Les Jornades inclouen tallers, xerrades i tertúlies on aprendre a tenir cura de la salut de les dones i debatre sobre aquesta qüestió per fer arribar les reflexions que sorgeixin al nou Pla Local d’Igualtat de Martorell i al 6è Congrés de Dones del Baix Llobregat, que se celebrarà al mes de novembre. Martorell és subseu d’aquest Congrés treballant quatre dels seus àmbits: la salut, les maternitats, l’empoderament sexual i reproductiu i les trajectòries vitals de les dones.
“A Martorell fem moltes polítiques feministes i ser subseu del 6è Congrés de Dones és un petit reconeixement a la feina que es fa des de la Regidoria d’Igualtat”. “El programa de les Jornades és molt interessant per a tothom, no només per a les dones. Crec que l’experiència serà molt profitosa”, ha afirmat l’alcalde Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La consellera comarcal Victoria Castellanos ha remarcat “el compromís del Baix Llobregat amb les polítiques feministes i la recerca de la igualtat plena entre dones i homes. El lema del 6è Congrés de Dones d’enguany, ‘We are one’ (Som una), vol dir que les dones actuals estem lluitant per les dones d’abans i també perquè les properes generacions aconsegueixen tenir més igualtat que nosaltres”.
Victoria Castellanos, consellera d’Igualtat Consell Comarcal
Després de la presentació, la sociòloga Blanca Moreno ha conduït la xerrada-col·loqui ‘La salut en les trajectòries vitals de les dones’. La ponent ha exposat com “la salut de la dona ha quedat en un segon pla perquè ha estat, històricament, qui s’ha ocupat de tenir cura dels altres” i no li ha deixat temps per cuidar d’ella mateixa.
La medicina no sempre ha tingut en compte que homes i dones han de ser iguals en drets, però son diferents biològicament; i en els diagnòstics i tractaments molts cops no hi ha una mirada amb perspectiva de gènere.
“El nostre cos no s’estudia amb la mateixa intensitat i no es treballen determinades malalties des del punt de vista femení, sinó que sempre s’ha pres com a paradigma el cos masculí. A més, s’han perdut de vista les càrregues socials de cura, que tantes vegades provoquen malalties”.
Blanca Moreno, sociòloga
Per Moreno, tampoc no s’ha tingut en compte la ciclicitat de la dona a causa de la menstruació, i sovint han estat sobremedicades, menystingudes o ridiculitzades en alguns trastorns.
Blanca Moreno, sociòloga
Per millorar l’atenció mèdica a les dones caldria “més perspectiva de gènere per part del personal sociosanitari i més temps per parlar, observar, diagnosticar i estar més a prop de les dones. Malauradament, encara no s’està aplicant, tot i que hi ha coses que estan canviant, però no a nivell institucional”.
Blanca Moreno, sociòloga
Les Jornades continuen aquest divendres, a les 18.30h, a El Círcol amb el taller ‘Les emocions poden ser un joc’. Anirà a càrrec de Marta Fusalba Ponce, actriu i formadora, creadora del Laboratori del Teatre i el Creixement. Un taller que barreja diferents metodologies, la consciència corporal, la improvisació i el joc. Podeu fer reserva prèvia a entrades.martorell.cat.
Programa Jornades ‘Que visquin les dones!’
Font: ‘Que visquin les dones!’ posa el prisma en la salut amb perspectiva de gènere