Ricard Garcia guanya el Ciutat d’Alcoi de poesia amb ‘La llum més alta’, que serà editat

Categories General

Ricard Garcia, poeta nascut a Sant Llorenç d’Hortons i afincat a Martorell, ha guanyat el 38è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi d’aquest any. Ho ha fet amb La llum més alta , un poemari que ha confeccionat els darrers anys i que es convertirà en el seu cinquè llibre publicat. Al certamen, convocat per l’Associació Cultural Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà , s’hi van presentar enguany 75 originals.

El jurat ha definit l’obra guanyadora com a “llibre d’una gran maduresa creativa i un cant als orígens i a l’experiència amorosa. Un exercici de memòria que fa balanç del passat i una contemplació assossegada del món condensada en la veritat dels poemes amb què el poeta es rescabala de les seues ferides i obre solcs d’esperança en el cor del lector”.

Garcia ha valorat la qualitat del jurat, “presidit pel Manuel Rodríguez Castelló, qui com a crític és una persona amb una mirada molt important sobre la poesia”, ha destacat “la llarga trajectòria” del premi, el palmarès “de poetes importants” que l’han guanyat i el fet que “ho publiqui Edicions del Buc i Pruna Llibres el proper març”. Ho destaca en una entrevista al programa Martorelletres de Ràdio Martorell d’aquest dijous:

Ricard Garcia

A l’obra, la llum hi apareix “de diferents maneres i punts de vista: tant en la seva part més física que ens fa sentir part del món, com en la conceptual, entesa com a coneixement o part més espiritual”.

Ricard Garcia

Al voltant de la llum sorgeixen altres temes que hi acaben tenint relació: “l’amargor de la condició humana, però també la felicitat; la mort, però també la solidaritat amb qui estem deixant de marge”.

Ricard Garcia

La llum més alta és un treball fet a foc lent: “el vaig començar molt abans de la pandèmia i ha tingut vàries reescriptures els darrers tres anys”. És la cinquena creació de Garcia que prendrà forma de llibre, després d’Els contorns del xiprer (2005); De secreta vida (2007); El llibre que llegies (Premi Vila de Martorell 2011), i On la sang (2016). A més de la publicació, el premi està dotat econòmicament amb 1.500 euros.

Font: Ricard Garcia guanya el Ciutat d’Alcoi de poesia amb ‘La llum més alta’, que serà editat