Salut estudia demanar que es permeti la mobilitat entre les regions metropolitanes i Barcelona

Categories General

La Conselleria de Salut de la Generalitat es planteja unificar Barcelona i l’Àrea Metropolitana en una única regió sanitària perquè els ciutadans puguin ampliar el radi de mobilitat. Aquesta és una possibilitat que es podria concretar la setmana vinent, si l’aprova el Ministeri de Sanitat.

La Regió Sanitària Barcelona ha quedat dividida en tres territoris (àmbit metropolità sud, àmbit metropolità nord i Barcelona ciutat) i pel moment el moviment entre ells queda restringit en la fase 1. Martorell ha quedat enquadrat a l’àmbit sud, amb les poblacions del Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Hospitalet i el Garraf. Per tant, la mobilitat amb Barcelona o les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Barcelonès Nord no serà possible encara, excepte per motius laborals, sanitaris o de força major. Per això, la Generalitat està estudiant si reagrupa de nou tota la regió en una sola zona sanitària, flexibilitzant així la mobilitat.

L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa ha reconegut que les noves mesures de la fase 1 han creat certa confusió i que algunes situacions que es poden donar també li generen dubtes que confia s’aniran corregint en els propers dies, per part de la Generalitat i el Ministeri de Sanitat.

“El desenvolupament de les fases de desconfinament fa que se solapin la rigidesa de les franges horàries amb les mesures de flexibilització de la mobilitat o les terrasses i les reunions de fins a 10 persones. Un exemple molt clar és el d’una família que vulgui anar a sopar a una terrassa i hi hagi d’anar abans de les 19.00h si vol anar amb els fills menors de 14 anys, que no poden sortir més tard per la seva franja horària”, ha exposat.

Independentment del que finalment dictamini Sanitat pel que fa a la mobilitat entre regions sanitàries, Fonollosa ha demanat prudència en aquest canvi de fase: “segur que, aplicant el sentit comú, anirem refent aquestes mesures en els pròxims dies per facilitar a tothom un procés segur i gradual fins a recuperar una certa normalitat”.

D’altra banda, el govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquesta tarda noves mesures pel que fa a les reunions i activitats en grup. Les sortides dels infants al carrer ja podran fer-se amb tota la unitat familiar al complet, i s’elimina la restricció a un adult per passeig. Pel que fa a reunions al carrer, domicilis particulars o en una terrassa, podran aplegar fins a 10 persones, 15 en el cas de la fase 2. En quant a l’esport, es permetrà practicar esport no professional en grup (fins ara estava limitat a la pràctica individual), així com també les passejades.

Xifres de coronavirus en descens

La letalitat de la COVID-19 a Martorell comença a perdre força, i és que avui s’encadenen vuit dies sense morts per coronavirus. Martorell registra 219 infectats, dels quals 14 són a l’Hospital Sant Joan de Déu (10 d’ells personal sanitari i quatre pacients), 24 a l’Hospital Sagrat Cor i 181 són veïns que romanen confinats a les seves llars. I tres persones han rebut l’alta hospitalària en haver superat la malaltia.

Font: Salut estudia demanar que es permeti la mobilitat entre les regions metropolitanes i Barcelona