Salut inicia la dosi de record dels vacunats amb Janssen

Categories General

El Departament de Salut ha iniciat aquesta setmana l’administració d’una dosi de record a aquelles persones vacunades amb Janssen fa més de tres mesos. Els centres d’atenció primària (CAP) seran els encarregats de citar a aquest col·lectiu a qui se li administrarà una dosi addicional de Pfizer o Moderna, seguint l’estratègia actual de citació i de vacunació, i també amb noves eines, a partir de finals de novembre.

Els centres que disposen de la història clínica informatitzada tindran properament al web de cita Salut, dins l’apartat de motiu de la visita, un d’específic de vacunació COVID on els usuaris podran demanar hora per vacunar-se al seu CAP o als espais annexos d’aquest. En uns dies estarà operativa aquesta nova utilitat al web dels centres d’atenció primària i, a partir d’aquest moment, s’enviarà un SMS als usuaris que compleixin criteri per rebre la dosi de record. La vacunació de la dosi de record es farà als centres d’atenció primària i no a punts de vacunació poblacional.

Perquè una dosi addicional

En general, la dosi addicional de les vacunes de la COVID, Pfizer i Moderna, s’està administrant a les persones grans perquè, tot i que aquest col·lectiu presenta una resposta immunitària adequada a la vacunació, durant la vellesa es produeix una disminució progressiva de la resposta immunitària que afecta la protecció que aporta la vacuna de la COVID-19, especialment a partir dels sis mesos d’haver rebut la dosi de les vacunes Pfizer i Moderna. L’administració d’una tercera dosi, de qualsevol d’aquestes dues vacunes, reforça la resposta immunitària de la vacunació anterior i permet que es mantingui en el temps.

D’altra banda, en les persones que han rebut la vacuna del laboratori Janssen, s’ha observat que aquesta disminució de la resposta immunitària es produeix abans, a partir dels tres mesos d’haver rebut la vacuna. Per aquest motiu, es recomana l’administració d’una dosi de record de Pfizer o Moderna, com a mínim, tres mesos després d’haver rebut la vacuna Janssen (que en aquest cas era d’una dosi).

Font: Salut inicia la dosi de record dels vacunats amb Janssen