Sandra Reina guanya el Gaudí a ‘Millor Curtmetratge’ i està nominada al Goya

Categories General

Dissabte es van lliurar els 16ns Premis Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català en una gala que va tenir lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La martorellenca Sandra Reina, membre de l’associació Cinema del Diable, es va alçar amb el guardó al ‘Millor Curtmetratge’ per El Bus . A més, la seva obra està nominada al Goya en la mateixa categoria, que es desvetllarà el proper 10 de febrer a la Feria de Valladolid.

El Bus és un curtmetratge documental que, com explica la seva directora Sandra Reina, “neix d’una casualitat”. Fa anys, Reina agafava diàriament l’autobús Martorell-Barcelona per anar a treballar. “Sempre l’agafava a la mateixa hora, però un dia el vaig perdre i vaig agafar-ne el següent. Vaig començar a escoltar les converses, a adonar-me que l’ambient era diferent i que hi havia més xivarri de l’habitual. Quan vaig baixar, vaig comprovar que era el trajecte Can Brians-Barcelona i que molts d’aquells viatgers eren presos de permís de cap de setmana”.

Sandra Reina, directora ‘El Bus’

“Els meus amics em preguntaven si havia tingut por i m’aconsellaven que no hi tornés. Com que era la primera vegada que hi viatjava, jo no vaig tenir aquest prejudici. Em vaig quedar amb aquesta idea de persones que viatgen en bus un cap de setmana, amb les seves expectatives i il·lusions, i què passa diumenge quan hi han de tornar”. “La idea era gravar un viatge d’anada i tornada d’aquest autobús, intentant que la gent vagi descobrint, sense jutjar prèviament, les persones que hi van a dins”.

Sandra Reina, directora ‘El Bus’

Gràcies a dues associacions que faciliten pisos d’acollida a presos que estan a punt de sortir en llibertat, però que no tenen un lloc on anar, Reina va poder localitzar presos i expresos que feien o havien fet aquesta ruta, i que van voler explicar les seves pròpies històries i vivències reals.

“Vam estar molt de temps coneixent-los, sempre preguntant-los què feien ara, sense parlar del delicte havien comès. Quan vam rodar, vam llogar un autobús durant quatre dies i vam fer moltes vegades el trajecte, passant també per Martorell”, recorda Reina.

Quant a rebre el Gaudí, la cineasta assegura que és una sensació “indescriptible” i que es va assabentar de la nominació per Internet, a casa i en pijama. El Bus competia amb altres tres curtmetratges: Blow! de Neus Ballús, La herida luminosa de Christian Avilés, i Tots els meus colors d’Anna Solanas i Marc Riba. “Els altres curt eren increïbles. Hi havia referents com la Neus Ballús; La herida luminosa , molt premiat a d’altres festivals, o dos monstres de l’animació en català com Solanas i Riba”.

Sandra Reina, directora ‘El Bus’

Sandra Reina ha dirigit el curtmetratge i també n’ha escrit el guió, junt amb Francisco Menchón. Ha estat produït per Valérie Delpierre i Jaume Fargas Coll. Els protagonistes han estat Yolanda Avilés, Ramoni Muñoz, Penélope Sánchez, Mónica Gaetano, Maribel Morales, Moisés Arias, Israel Fuentes, Jonathan Bagan i Yaros Yakovenk.

La martorellenca es va interessar de ben petita pel món del cinema. Amb només 16 anys, va ser alumna de les primeres edicions del Taller de Cinema de Martorell, dirigit per Jaume Fargas i impartit al Centre Cultural. D’un grup d’alumnes d’aquest taller, entre ells Reina, va néixer l’associació Cinema del Diable i el CineClub del Diable. “És el lloc on es va generar el meu amor pel cinema, més que cap altre”, afirma.

Posteriorment, Reina es va llicenciar en Comunicació Audiovisual i Relacions Públiques, i ha treballat d’ajudant de direcció i fent diverses tasques de producció. Però, quan pot i té un projecte que l’entusiasma, també li agrada posar-se rere la càmera per dirigir.

The post Sandra Reina guanya el Gaudí a ‘Millor Curtmetratge’ i està nominada al Goya appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Sandra Reina guanya el Gaudí a ‘Millor Curtmetratge’ i està nominada al Goya