Sant Antoni Abat i els Tres Tombs prenen el relleu festiu aquest cap de setmana

Categories General

Martorell és una de les poblacions catalanes més matineres en celebrar els Tres Tombs i la festa de Sant Antoni Abat, aquest cap de setmana del 10 al 12 de gener. La cita rememora el passat agrari vinculat al transport de mercaderies amb animals de tir. La desfilada de carros, carruatges, genets i tartanes de diumenge al matí és l’activitat estrella d’una festa en la que els abanderats seran els Capgrossos de Martorell.

Els Tres Tombs s’apropa en dates a l’onomàstica de Sant Antoni Abat -17 de gener-, patró dels animals de peu rodó i domèstics i dels traginers, antics transportadors de mercaderies amb l’ús de cavalls, mules, rucs i bous. Per això, l’associació dels Amics de Sant Antoni Abat, organitzadora de la festa, vol recordar el passat agrari i traginer de Martorell. Un fet que es produeix, segons explica el seu vicepresident Adolf Bargués, des de l’any 1647.

Adolf Bargués, vicepresident dels Amics de Sant Antoni Abat

Els Amics de Sant Antoni Abat han confeccionat un cap de setmana amb activitats des de divendres (20.00h) al local social de l’entitat -plaça de Maria Canela del barri de Can Carreres-, on se celebrarà l’assemblea ordinària de socis, el sorteig de les llotges i la venda d’entrades per al concert-vermut de diumenge a El Progrés.

Adolf Bargués, vicepresident dels Amics de Sant Antoni Abat

Dissabte hi haurà ballada de sardanes (18.00h, plaça de la Vila) amb la Cobla La Principal de La Bisbal; encesa de les atxes de vent amb el foc de Sant Antoni al pont del Diable (18.30h) i acompanyament de les senyeres fins al portal d’Anoia per rebre els pregoners i abanderats d’enguany, els Capgrossos de Martorell. La junta de l’entitat homenatjada farà el pregó des del balcó de l’Ajuntament i se’ls lliurarà les senyeres, abans del repartiment de la tradicional coca de forner i moscatell.

Diumenge arriben els Tres Tombs. Primer, amb un esmorzar traginer (09.00h) a la plaça de Maria Canela i la concentració de genets, cavalleries i carruatges. A les 10.30h es procedirà al guarniment i enganxada de cavalls i carruatges i, una hora més tard, es farà la passada pels carrers i places des del pont del Diable amb la Banda Simfònica de Martorell.

El recorregut dels Tres Tombs serà pels carrers de Pere Puig; Francesc Santacana; Portal d’Anoia; Pau Claris; Germans Martí; plaça del Vi; rambla de Les Bòbiles i tornada pel carrer de Sant Antoni Maria i Claret. Pels volts de les 13.00h, els genets i carruatges arribaran a la plaça de l’Església per iniciar els Tres Tombs i rebre la benedicció de Mossèn Francesc Tirado; les tres voltes pels carrers de Llosellas; Francesc Santacana; Portal d’Anoia i primer tram del carrer de Pau Claris.

El vicepresident de l’entitat explica que és difícil precisar quants carruatges i genets vindran “perquè es tracta d’una festa popular. Normalment solen venir entre 30 i 40 carruatges i entre 20 i 60 genets d’arreu de Catalunya”.

Adolf Bargués, vicepresident dels Amics de Sant Antoni Abat

La festa es tancarà a El Progrés amb el concert vermut de la Cobla La Principal de la Bisbal (14.00h) i el ball de gala (19.00h) en el que s’interpretarà el vals Els Xiquets de Valls , mentre entren les senyeres a la sala i s’obre el popular ball de socis.

Font: Sant Antoni Abat i els Tres Tombs prenen el relleu festiu aquest cap de setmana