SEAT i el Grup Volkswagen han posat en marxa un projecte de restauració i preservació de la biodiversitat del Delta de l’Ebre, l’objectiu del qual és pal·liar els efectes causats per la borrasca Glòria a principis de 2020 i recuperar les zones més afectades de l’aiguamoll més important del Mediterrani occidental. La iniciativa, que es realitza en col·laboració amb l’ONG SEU/BirdLife, compta amb una inversió d’1 milió d’euros, i tindrà una durada de dos anys.
Fa un any, al gener de 2020, la borrasca Glòria va afectar el Delta de l’Ebre amb una violència extrema, causant un important impacte mediambiental. El mar va arribar a cobrir prop de 3.000 hectàrees de camps d’arròs i platges senceres, posant en perill les 360 espècies d’ocells que fan del Delta de l’Ebre una de les reserves naturals més diverses d’Europa.
El projecte de restauració de SEAT i el Grup Volkswagen ajudarà a millorar l’estat de conservació dels hàbitats naturals costaners i activarà projectes de prevenció per reforçar les zones i adequar-les a futurs episodis meteorològics extrems. Així mateix, la rehabilitació de la zona contribuirà a crear ocupació verda i a assegurar les economies locals de la zona.
Edgar Costa, responsable de Sostenibilitat de SEAT, ha destacat que “la borrasca ha demostrat que els efectes del canvi climàtic són una realitat, per la qual cosa és el moment d’actuar. A SEAT ja hem reduït un 43% el nostre impacte mediambiental de producció i la nostra ambició és aconseguir una petjada zero l’any 2050”. “La protecció de la biodiversitat i la recuperació de l’ecosistema del Delta de l’Ebre és un pas addicional en el nostre compromís amb el medi ambient, però també una mostra de la nostra responsabilitat amb la societat i l’entorn en el qual operem”.
Ralf Pfitzner, responsable de Sostenibilitat del Grup Volkswagen, ha comentat que “el Grup Volkswagen té com a objectiu promoure la biodiversitat, reduir el CO₂ i protegir els recursos naturals. Per això promovem i donem suport a diversos projectes ecològics a tota Europa. La iniciativa del Delta de l’Ebre és particularment impressionant. En primer lloc, per la increïble bellesa d’un paisatge únic a Europa i, en segon, per l’alt nivell d’experiència i passió amb el qual treballa SEU/BirdLife”.
Asunción Ruiz, directora executiva de SEU/BirdLife, ha incidit que “el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat són una amenaça existencial per a la humanitat. La nostra salut, la nostra economia i el futur de les següents generacions estan en joc. Restablir el bon estat ecològic del Delta de l’Ebre, l’aiguamoll més important del Mediterrani occidental, contribuirà a la recuperació dels serveis ecosistèmics de la Xarxa Natura 2000, valorats en 200-300 mil milions d’euros/any”.
En concret, el projecte de recuperació estarà enfocat a restaurar la Reserva Ornitològica de Riet Vell, així com algunes zones costaneres amenaçades per la pujada del nivell de la mar. En aquestes àrees s’activaran diverses accions per recuperar les funcions i serveis ecològics, especialment aquelles relacionades amb l’amortiment dels efectes de l’augment del nivell de la mar i la recuperació d’hàbitats que afavoreixin la canalització de l’aigua cap al subsòl.
A més, també es durà a terme la rehabilitació de la Llar dels Voluntaris de SEU/BirdLife en el Delta de l’Ebre, així com la realització de campanyes de conservació i programes de formació per a tots els voluntaris que treballaran en el projecte, que comptarà amb la participació de treballadors de SEAT.
El Delta de l’Ebre i la Reserva Ornitològica de Riet Vell
El Delta de l’Ebre constitueix la formació deltaica més important del Mediterrani occidental. Té una superfície de 33.000 hectàrees en la desembocadura del riu Ebre, amb un 80% dedicada a l’agricultura i la urbanització, sent l’arròs el cultiu principal. Les àrees naturals ocupen el 20% del territori en la seva majoria al llarg de la costa, composta per platges, sistemes dunares, marenys, llacunes i aiguamolls d’aigua dolça i salobre.
La Reserva Natural de Riet Vell en el Delta de l’Ebre és un espai natural d’alt valor ecològic amb un total de 57 hectàrees, que a més de ser una finca agroecològica, té una zona de 10 hectàrees d’hàbitats naturals restaurats per SEU/BirdLife i que inclouen una llacuna, un canyissar i una zona de prats salats. Diverses espècies d’ocells aquàtics utilitzen el delta per nidificar, reposar dels seus viatges migratoris o passar l’hivern.
Font: SEAT i el Grup Volkswagen recuperen l’ecosistema del Delta de l’Ebre