SEAT impulsa una formació en indústria 4.0 amb certificat universitari per als seus operaris

Categories General

L’Automobilística SEAT, afincada a Martorell, ja desplega la formació Industria 4.0 Academy per als seus empleats de la línia de producció. El programa vol capacitar-los en competències de nivell universitari que seran necessàries per a treballar a la fàbrica del futur. Consta de cinc mòduls, i ja han pres part en el programa pilot una vuitantena de treballadors.

SEAT ha posat en marxa aquesta formació en smart factory per a que els operaris adquireixin competències per afrontar els nous reptes tecnològics als seus llocs de treball en el futur, mitjançant la seva transformació i capacitació digital. A més, si superen amb èxit aquesta formació, obtindran un certificat d’extensió universitària.

El pilot del programa ha engegat amb el suport del centre tecnològic Eurecat, a través del servei de formació especialitzat per a professionals Eurecat Academy, i l’Institut de Formació Contínua IL3 de la Universitat de Barcelona. Consta de cinc mòduls: Digital Factories, Manufacturing Technologies, Electric Mobility, Industrial Organization i Soft Skills. Després d’haver conclòs el primer, els alumnes cursen ara el segon, que finalitzarà a finals de juliol.

“Actualment vivim i treballem en un entorn en constant canvi, i és imprescindible adquirir nous coneixements i habilitats per afrontar aquests reptes”, assenyala Laura Carnisser, responsable de Formació en SEAT. “A SEAT fa anys que treballem per preparar als nostres treballadors per al futur. Aquest projecte impacta en la capacitació de les persones que treballen en el procés productiu, que està canviant fortament, i encara ho farà més”.

Cada mòdul es desenvolupa durant tres mesos, amb una mitjana de 8 hores setmanals i fora de l’horari laboral. Per compatibilitzar treball i estudis, es basa en un format 90% en línia. Els treballadors que hi participen es van presentar de manera voluntària i van ser seleccionats dels 300 aspirants que en les primeres tres hores van mostrar interès en la iniciativa. El criteri de selecció es va basar únicament en la motivació per a aquesta formació i en l’interès en l’aprenentatge continu.

Des de fa anys, l’automobilística desplega un programa de formació per a impulsar el creixement professional dels seus més de 15.000 treballadors i preparar-los per als reptes de futur del sector. El 2019, va invertir 23 milions d’euros en formació -una mitjana de 1.526 € per treballador- i va impartir gairebé 355.000 hores lectives.

A més d’enfocar l’aprenentatge segons el moment present i futur i l’interès dels treballadors, la companyia explica que també aposta per l’ocupació juvenil a través de l’Escola d’Aprenents, una formació professional basada en el sistema de Formació Dual alemany, de tres anys, que pot finalitzar amb una incorporació directa i un contracte indefinit dins la companyia.

Font: SEAT impulsa una formació en indústria 4.0 amb certificat universitari per als seus operaris