Serveis Socials Bàsics reforça la Teleassistència i les beques menjador i coordina la xarxa de voluntaris

Categories General

La Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell reforça el suport i atenció a les persones que requereixen una atenció especial davant l’actual situació. Per una banda, recollint sol·licituds per al Servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, que s’amplia als majors de 65 anys amb dificultats a través de la nova línia 900, gratuïta. També distribuirà noves targetes moneder a usuaris de les beques menjador, i coordina, amb Càritas i la Creu Roja, l’acció del grup de voluntaris que abasteixen a domicili d’aliments i medicaments a gent de Martorell en situació vulnerable.

El Servei Local de Teleassistència, que facilita una connexió permanent de les persones grans a un centre d’atenció i unitats mòbils, s’amplia. La Diputació de Barcelona ha pres aquesta mesura per donar cobertura a majors de 65 anys que, en l’actual confinament, es troben en situació de vulnerabilitat, aïllament o risc i que poden necessitar aquest suport.

Aquestes persones no precisaran que se’ls instal·li cap aparell ni dispositiu en els domicilis –els controls remots habituals-. Tindran accés directe al telèfon gratuït 900, operatiu des de fixes i mòbils. Alhora, mentre duri la situació d’excepcionalitat, aquest telèfon servirà també per donar d’alta qui es trobi en llista d’espera, per agilitzar el tràmit. Els Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament seran l’òrgan al que s’hauran de dirigir els interessats que vulguin ser usuaris del servei. Per a informar-se i sol·licitar-lo, cal trucar al 93 773 51 93.

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament, Cristina Dalmau, explica que “estem garantint el funcionament de l’atenció domiciliària. Contactem amb els usuaris per preguntar-los si estan bé i si tenen algun altre tipus de necessitat a causa de la manca de mobilitat, per donar el màxim de cobertura a totes les necessitats que anem detectant”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell

La regidora explica que el servei s’amplia, a més de les persones grans, a les dependents i a les que tenen alguna discapacitat, i aboga per “seguir treballant per cobrir totes les necessitats que vagin sorgint aquests dies i intentar que ningú en quedi fora”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell

S’amplien les beques menjador

Les beques menjador és un dels serveis que també s’ha posat en risc davant la limitació de la mobilitat. L’Ajuntament treballa per a que no es vegi afectat, i repartirà targetes per garantir els àpats a les famílies que més ho necessiten tan bon punt arribin, procedents dels Departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, tal i com explica la regidora.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell

És previst habilitar arreu de Catalunya unes 140.000 targetes per a infants usuaris del servei menjador i 20.000 per als menors usuaris dels serveis d’intervenció sòcioeducativa amb servei d’àpat. Les targetes moneder es començaran a distribuir a partir dels propers dies, a través dels ajuntaments i dels consells comarcals, i es carregarà a cada família l’import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament.

Xarxa de voluntaris coordinada per l’administració local i entitats socials

Des de dimecres ja és operativa la xarxa de voluntaris que reparteix comandes d’aliments i medicaments a cases de persones que requereixen una atenció especial. Ho fan sota la coordinació de dues entitats socials: Càritas i la Creu Roja del Baix Llobregat Nord.

El moviment va sorgir a les xarxes socials, però l’administració local, atenent a les recomanacions de la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació de la Generalitat de Catalunya, ha passat a coordinar-lo des dels Serveis Socials Bàsics. La raó és que l’administració catalana desaconsella l’acció per compte propi d’aquests voluntaris, ja que poden esdevenir agents transmissors del virus. Per contra, poden fer funcions coordinades pels poders públics locals –les autoritats sanitàries, Protecció Civil i els Serveis Socials Bàsics-, per tal de respectar les instruccions i recomanacions de cada moment.

Les funcions de la xarxa de voluntaris són comprar aliments –en coordinació amb Càritas- i medicaments –Creu Roja del Baix Llobregat Nord- per a persones amb dificultats de sortir de casa.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell

La xarxa de voluntaris estarà coordinada doncs per Càritas, Creu Roja i supervisada per la Regidoria de Benestar Social.

Font: Serveis Socials Bàsics reforça la Teleassistència i les beques menjador i coordina la xarxa de voluntaris