Terrasses de bars i restaurants de Martorell recuperen el pols i tornen a obrir

Categories General

L’entrada de Martorell a la fase 1 del desconfinament aquest dilluns permet reobrir les terrasses exteriors de bars i restaurants com a novetat destacada. Part dels establiments martorellencs del sector s’han fet valer d’aquesta nova mesura per recuperar el servei a l’exterior. Ho han hagut de fer seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, que implicaven una menor capacitat de clientela i un major nombre de mesures higièniques.

Bars i restaurants poden reobrir les terrasses exteriors, però fent-ho amb una disponibilitat del 50% de taules i una xifra màxima de 10 clients per grup. Els propietaris han de garantir la desinfecció de taules i cadires entre un client i el següent; prioritzar les estovalles d’un sol ús; evitar les cartes impreses i fer servir les electròniques, pissarres o cartells i eliminar els productes d’autoservei –capses de tovallons, setrills, escuradents i altres-.

La tornada ha estat, en general, ben valorada pels comerciants consultats, que han reconegut que se’ls fa estrany treballar amb les noves mesures de seguretat, i que han evidenciat la il·lusió pel retorn i el contacte amb els clients.

Rafel Cano: “Se’m fa estrany treballar amb mascareta i guants”

“Se’m fa estrany treballar amb mascareta i guants posats, però ens anirem acostumant després de dos mesos i mig molt angoixants, amb unes despeses mensuals que has de fer front si o si, i ha estat molt difícil”, reconeix en Rafel Cano Moyano, propietari del bar de tapes i restaurant Bon Lloc de la Tieta.

En el primer dia ha notat que “els clients van una mica perduts i pregunten si poden o no entrar a dins del local i si hi ha algun protocol a seguir, però en general col·laboren força”. Ja posat en marxa el servei, tota precaució és poca: “Abans que segui un client a una cadira desinfectem, i quan marxa, tornem a desinfectar”. Una nova dinàmica, però per al Rafel “ens hi anirem acostumant”.

Rafel Cano, propietari del Bon Lloc de la Tieta

Teresa Martínez: “Millor començar a poc a poc”

La Teresa Martínez López regenta el Cafè de la Theressa i explica que el matí del retorn ha sigut “una mica caòtic, perquè encara estàvem netejant les taules i ja ens venia gent amb moltes ganes de seure”.

El ritme de clients ha estat inferior a l’habitual “perquè el parc infantil del davant està tancat i això ens fa mal, ja que som un bar al que venen moltes mares i avis amb nens”, però és optimista en considerar que “ja arribarà el moment en el que vinguin” i que, de moment, el ritme d’aquests primers dies és bo: “És millor anar a poc a poc, perquè després de dos mesos i mig d’aturada, costa arrencar”.

Teresa Martínez, propietària del Cafè de la Theressa

Jordi Bartés: “L’aturada ens ha servit per reflexionar sobre com millorar”

“L’aturada ens ha servit per reflexionar sobre com millorar després de ser aquí els darrers 8 anys i tenir una experiència consolidada en el sector i una clientela mitjanament habitual”, diu en Jordi Bartés, del Restaurant Aqqua, qui tenia “moltes ganes de tornar”. Les grans dimensions de la terrassa han fet més planer el camí de retorn: “ja servim esmorzars i dinars tots els dies. De nit, només obrirem dijous, divendres i dissabte aquesta setmana, però a la vinent ja ho farem de dimarts a dissabte”.

Bartés assegura que “seguim uns protocols molt exhaustius de seguretat i d’higiene per a que els clients vinguin a dinar amb total garantia” i confessa que l’inici no ha estat pas dolent: “Al primer matí ja tenim 40 reserves. La gent té ganes de sortir a una terrassa i prendre alguna cosa”. Hi ha ajudat la difusió que han fet a xarxes, per telèfon i WhatsApp.

Jordi Bartés, propietari d’Aqqua

Néstor González: “hem deixat més de dos metres entre taules”

Molts forns de pa tenen també servei de cafeteria a terrassa. És el cas del forn de pa Nerea. “Per curar-nos en salut, hem deixat una mica més de dos metres de distància entre taula i taula”, diu el seu propietari, el Néstor González Martín.

El balanç que fa del primer matí amb terrassa oberta és positiu: “Ha anat molt bé i els clients han respost”. Els clients “venen de manera molt ordenada i els fem seure nosaltres. En algun cas seuen ells directament, però s’els comenta que no ha de ser així i ja està”. Tot i que el volum de feina sigui, segons explica, “d’un 80% menys que un dia normal”, tornar “ens ajuda molt, ens dona la vida. No és com abans, però ho notem”.

Néstor González, propietari del forn de pa Nerea

Satisfets per poder augmentar la superfície de les terrasses

Els propietaris de tots quatre establiments coincideixen en agrair a l’Ajuntament de Martorell l’ampliació de superfície de les terrasses fins a finals d’any , en els casos que els tècnics han valorat que era possible i no entorpia la circulació per la via pública o l’accés als habitatges. Aquest increment de superfície ha estat d’un mínim d’un 50%, per contrarestar la limitació de l’aforament a la meitat a què obliguen les autoritats.

A aquesta mesura, impulsada pel govern municipal i aprovada dilluns passat en el Ple, s’hi va afegir la supressió, entre el 16 de març i el 31 de desembre de 2020, de la taxa per a l’ocupació de la via pública amb taules, cadires i tendals.

Font: Terrasses de bars i restaurants de Martorell recuperen el pols i tornen a obrir