Tornen els itineraris geològics del CEM amb una visita a les mines de plom aquest dissabte

Categories General

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) organitza aquest dissabte 25 de gener el 4t Itinerari Geològic matinal del cicle ‘Quan Martorell no hi era’. Amb el títol ‘Magma i mineria ‘, el geòleg Josep Maria Tella explicarà el per què de l’existència de mines de plom a la serra de l’Ataix. Completaran el recorregut altres intervencions d’experts en història, natura i gemologia.

La sortida és gratuïta i no precisa d’inscripció prèvia. El punt de trobada serà el portal d’Anoia a les 09.00h, i d’aquí s’iniciarà un trajecte a peu per la serra de l’Ataix amb diferents aturades, en les que Tella i la resta d’experts divulgaran aspectes interessants de la història geològica del lloc, fins prop de les 14.00h.

Pel geòleg, “l’objectiu és explicar per què a l’Ataix hi ha una zona de mines i pedreres”, un fet que té la seva gènesi “en la intrusió d’un magma, fa molts milions d’anys, que va generar uns fluxes hidrotermals i unes mineralitzacions que van fer-hi aparèixer plom”.

Josep Maria Tella, geòleg

Passat el pont d’Anoia, l’expedició es dirigirà a la carretera de Gelida “per començar a veure unes roques molt típiques a Martorell, les llicorelles o pissarres, i descobrir com van resultar afectades per la proximitat al magma”. També “tocarem granit, el magma que ja s’ha fet roca; baixarem al ‘Socavón de San Eusebio’; veurem la font de Can Pastallé; parlarem de les pedreres de granit i pujarem a les més importants de Martorell; baixarem a la font Blanca i la veurem per dins; anirem a les mines de plom per explicar-ne història i geologia i baixarem al camí ramader de la pedrera i fins a la font del Gilet, on acabarem”.

Josep Maria Tella, geòleg

Les aportacions de Josep Maria Tella s’alternaran amb les de l’historiador i vice president del CEM, Alfred Mauri, sobre punts històrics del recorregut; les referents al bosc i sotabosc mediterrani fetes pel naturalista Alfred Bellés; les explicacions sobre l’elaboració de joies a partir de minerals, fetes per la gemòloga Maria Bel, i referents a la història de la mina a càrrec de Sergi Falguera, investigador d’aquest espai i autor d’un llibre de la temàtica.

Josep Maria Tella, geòleg

Pel geòleg, “és una sortida senzilla, d’unes 5 hores”, i recomana “portar una mica de menjar i aigua, ja que hi haurà alguna part de pujada perllongada”. Serà optatiu però aconsellable “portar un martell per buscar minerals, i un frontal i un casc per entrar a la mina, si es vol”.

Font: Tornen els itineraris geològics del CEM amb una visita a les mines de plom aquest dissabte