Tres escoles de Martorell guanyen estalviant energia amb el projecte 50/50

Categories General

L’Ajuntament de Martorell va signar el curs passat un conveni amb les escoles Lola Anglada, José Echegaray i Juan Ramon Jiménez per portar a terme el projecte d’estalvi energètic 50/50. Aquest programa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, consisteix a retornar a les escoles en forma de subvenció el 50% de l’estalvi energètic que facin sobre el cost mitjà de l’energia consumida en cursos anteriors.

El projecte 50/50 vol incentivar la reducció del consum energètic en els centres educatius, a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i la gestió de l’energia per part d’alumnes, mestres, personal de neteja i consergeria, compensant econòmicament aquest estalvi amb l’atorgament d’una subvenció directa.

Els tècnics de l’Ajuntament estan analitzant les factures per determinar l’estalvi assolit durant el curs 2020-2021, prenent com a referència la mitjana dels consums de 2016 a 2019. La totalitat dels imports que rebi l’escola en virtut del conveni es destinaran a fer tallers o activitats d’educació ambiental lligades a l’estalvi, l’eficiència energètica o al canvi climàtic durant l’actual curs escolar.

L’Escola Lola Anglada, per exemple, destinarà part dels diners a fer visites guiades a l’exposició Actuem amb Energia que es pot visitar fins al 7 de novembre al vestíbul de l’Espai Jove Punt Nord, amb motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.

L’octubre de l’any passat, el dinamitzador del projecte el va presentar a l’equip energètic format a cada escola i va fer una inspecció de tot l’edifici per avaluar aspectes que influeixen en el consum energètic i fer una reflexió sobre les possibles millores de gestió. També van aprofitar per fer formació amb el personal de neteja i consergeria.

Durant els mesos de març i maig, es van fer dos tallers d’estalvi energètic amb cada grup de 5è del José Echegaray i de 6è del Lola Anglada i el Juan Ramon Jiménez. Els alumnes van aprendre la importància d’estalviar energia per combatre el canvi climàtic. A més, van elaborar un pla d’acció per estalviar energia al centre, van senyalitzar els interruptors per deixar clara la prioritat d’encesa dels llums i van difondre les bones pràctiques a través d’uns vídeos que van gravar els mateixos alumnes.

Font: Tres escoles de Martorell guanyen estalviant energia amb el projecte 50/50