Tres menjadors escolars organitzen el ‘Pesa i pensa’, coincidint amb la Setmana de Prevenió de Residus

Categories General

Un any més, les escoles Mercè Rodoreda, Juan Ramón Jiménez i Vicente Aleixandre organitzen l’activitat ‘Pesa i pensa ’. En aquesta ocasió, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que s’està celebrant del 21 al 29 de novembre. ‘Pesa i pensa’ pretén reduir la generació de residus orgànics i fer reflexionar els infants sobre la quantitat d’aliments que es malbaraten als menjadors escolars i la petjada ecològica que això suposa.

Amb el mètode ‘Pesa i pensa’, “un dels primers passos que fem és separar en tres recipients l’aigua que ha quedat al got, els residus orgànics que no es poden menjar (os de pollastre, pela de plàtan…) de les orgàniques que sí s’haguessin pogut menjar (restes d’amanida o de iogurt…), explica Maite Molina, responsable de Comunicació de Campos Estela , empresa encarregada dels serveis de menjador.

Maite Molina, responsable de Comunicació de Campos Estela

A continuació, pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als dinars servits i ho fan sota la supervisió d’un monitor del menjador. Totes les dades es registren en un aplicatiu (app web ) per tal que prenguin consciència que deixar perdre el menjar també significa malbaratar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.

Els resultats gràfics “ens permeten veure quins plats generen més malbaratament i com les cuineres poden reformular la recepta per a que, amb els mateixos ingredients, tingui més acceptació entre els nens i nenes”. Els alumnes “poden aportar la seva opinió sobre què farien per malbaratar menys menjar o sobre com millorarien un plat concret del menú”, diu Molina.

Maite Molina, responsable de Comunicació de Campos Estela

Mentre una bona part de la població mundial ha de viure amb escassetat de recursos, a casa nostra llencem una important quantitat d’aliments aprofitables. “Entenem l’estona de menjador a les escoles com a una oportunitat educativa per a l’assoliment d’uns hàbits alimentaris saludables i d’habilitats socials. Tenim l’ocasió de sensibilitzar les generacions futures en l’adopció de models sostenibles”.

Segons Molina, des que els nens i nenes participen al ‘Pesa i pensa’ s’impliquen més en la seva alimentació i transmeten el que aprenen a les seves famílies. L’Escola Mercè Rodoreda és una de les pioneres i hi participa des de novembre de 2014, l’Escola Vicente Aleixandre des del curs 2016/17 i el curs passat s’hi va sumar l’Escola Juan Ramon Jiménez. Amb aquesta activitat l’empresa Campos Estela va ser finalista del Premi Europeu de la Prevenció de Residus 2014.

Font: Tres menjadors escolars organitzen el ‘Pesa i pensa’, coincidint amb la Setmana de Prevenió de Residus