Un Dia Mundial sense Tabac per prevenir els joves front la indústria de la nicotina

Categories General

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els organismes associats celebren cada any el 31 de maig el Dia Mundial sense Tabac . El missatge se centra enguany en fer prevenció entre els joves per a evitar-ne el consum i no ser víctimes de la manipulació de la indústria tabaquera. La jornada recalca els riscos sanitaris inherents al seu consum i advoca per polítiques eficaces per reduir-lo en qualsevol forma.

L’OMS denuncia l’ús d’estratègies agressives per part de la indústria del tabac i la nicotina amb recursos per atreure els joves a partir del disseny de productes i de campanyes de màrqueting. Per exemple, a través de l’ús de sabors atractius –cirera, bombolles de goma o dolços de cotó-; dissenys elegants, transportables i d’aparença enganyosa –que recorden memòries USB o dolços- o la promoció de productes “menys perjudicials” o “més nets” com a alternativa a les cigarretes convencionals.

Parla també de la publicitat: la que en fan famosos, influenciadors i concursos patrocinats; el màrqueting puntual -la col·locació estratègica de productes del tabac a prop de llaminadures, aperitius o refrescos en un establiment-; la venda de cigarretes i altres productes a prop de les escoles; el màrqueting indirecte -a pel·lícules, programes de televisió i retransmissió en línia-; les màquines expenedores amb cobertes d’anuncis atractius; el litigi per debilitar tot tipus de regulacions de control del tabac o fins i tot l’exhibició de les etiquetes d’avís en punts de venda i la normativa que en regula i limita l’accés, entre d’altres.

Per tot plegat, l’organisme vol evitar “una altra generació enganyada per les mentides de la indústria, que pretén fer creure que promou la llibertat d’elecció personal i que s’assegura beneficis eterns, independentment dels milions de persones que hi perden la vida cada any” i crida a la responsabilitat dels influenciadors perquè, mitjançant la seva capacitat de connexió amb la gent jove, desemmascarin les tàctiques manipuladores a l’hora de crear nous consumidors, i empoderar la joventut per fer front al Big Tobacco , dissipar les mentides i rebutjar l’ús dels productes.

‘Quiz’ del Consell Comarcal

L’Oficina Jove del Consell Comarcal del Baix Llobregat també s’adhereix al Dia Mundial sense Tabac. Ho fa amb una campanya a Internet adreçada als joves. Es tracta d’un concurs de preguntes o ‘Quiz’ amb el títol ‘Què saps sobre el tabac? ’, per conèixer més a fons aquest producte i les problemàtiques associades.

Un 12% de les morts mundials, relacionades amb el tabac

El 12% de totes les defuncions mundials estan relacionades amb el tabac, i el seu consum és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable, segons informa el CatSalut . Alhora, és un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer. L’exposició involuntària de la gent no fumadora al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en els no fumadors i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

La meitat dels fumadors moriran prematurament per causes relacionades amb el tabac, perdent fins la meitat de la seva vida. En canvi, deixar-ho pot reduir a la meitat el risc de morir per càncer de pulmó 10 anys després, o d’infart de miocardi 15 anys després.

Les autoritats sanitàries reconeixen que deixar de fumar no és sempre fàcil, però que cada cop hi ha més gent que ho ha aconseguit completament, i que és útil consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions.

Font: Un Dia Mundial sense Tabac per prevenir els joves front la indústria de la nicotina