Una exposició dels 100 anys del descobriment de la insulina a la FHSJDM

Categories General

Fins al 21 de novembre, podeu visitar l’exposició Centenari del descobriment de la insulina 1921-2021 . Un fet que va marcar una època a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) amb motiu del Dia Internacional de la Diabetis, que es va celebrar el 14 de novembre. La mostra consta d’una sèrie de fotografies i documents que expliquen la història dels 100 anys del descobriment de la insulina.

El Dr. Joaquim Ripollès, metge adjunt especialista de la Unitat d’Endocrinologia del Servei Medicina Interna de la FHSJDM ha explicat que “la diabetis és una malaltia en què no es produeix l’hormona insulina, que regula el metabolisme de la glucosa. Sense insulina, la glucosa no es pot cremar ni ser aprofitada per les cèl·lules, i això desencadenava la mort del pacient. L’any 1921, un grup de metges, encapçalat per Frederick Grant Banting, va descobrir que la carència d’insulina provocava la diabetis i va començar a salvar vides”.

Dr. Joaquim Ripollès, metge adjunt especialista Endocrinologia FHSJDM

“La diabetis és potser la malaltia de la qual més pacients controlem, hem cregut que una efemèride tan important com és el centenari del descobriment de l’hormona insulina era motiu per fer un homenatge a casa nostra”. “Crec, que després de la penicil·lina, ha estat el medicament que més vides ha salvat”, ha afegit.

Segons el Dr. Ripollès, el descobriment de la insulina també ha permès que “els diabètics tipus 1 o insulinodependents puguin seguir vivint, i ha reblat que “per a d’altres com els diabètics tipus 2, és un tractament per millorar el control de la seva malaltia i endarrerir o evitar les temibles complicacions que tants problemes de salut generen”.

La diabetis a Catalunya

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 600.000 casos. La diabetis afecta a un 8% de la població de més 15 anys i a un 20% de les persones de més de 65 anys. Pel que fa a la Diabetis mellitus tipus 1, cada any es registren entre 280 i 300 nous casos en menors de 30 anys. Podeu consultar més dades a l’Observatori de Salut de Catalunya .

Font: Una exposició dels 100 anys del descobriment de la insulina a la FHSJDM