Usuaris de la Residència Sant Joan de Déu impulsen un programa de ràdio

Categories General

El confinament ha despertat l’enginy de quatre usuaris de la Residència Sant Joan de Déu de Martorell, que se citen un cop a la setmana per oferir un programa de ràdio a la resta d’interns del centre sociosanitari. Màrius Garcia, Carmen Alastuey, Carme Pallarès i Anna Maria Dalmau fan ús del micròfon amb què es crida els interns per emetre missatges sobre actualitat, felicitacions d’aniversaris i dedicatòries de cançons als familiars.

Els locutors reben l’ajuda de l’educadora social del centre, Mònica Salgado, i d’altres treballadors per adaptar els textos a l’ordinador, imprimir-los i tenir-los a punt per poder assajar el programa. Màrius Garcia, qui durant molts anys ha estat col·laborador de l’emissora municipal Ràdio Martorell, prepara el guió, amb seccions com ‘Parlem en català’ o ‘Minuts musicals’ i el lliure a les seves companyes per tal que el llegeixin.

Garcia explica que la iniciativa de fer el  programa va ser espontània i admet que ho ha fet amb moltes ganes. “Hem vaig apuntar de seguida, em vaig fer càrrec. Cada divendres, de 10.30 a 11.30h, tenim una hora per parlar de notícies, música o persones de la residència”.

Màrius Garcia, usuari Residència Sant Joan de Déu

Anna Maria Dalmau diu que ha recuperat el seu lligam amb la ràdio i que està aprenent coses noves a través d’aquesta iniciativa. “Fa molts anys havia col·laborat a Ràdio Nova Antena de Martorell i m’agrada molt el món de la ràdio. El programa el fem en castellà, però jo m’encarrego de llegir la secció ‘Parlem en català’ amb diferents dites populars”.

Anna Maria Dalmau, usuaria Residència Sant Joan de Déu

Qui també s’ha sumat a fer ràdio és Carmen Alastuey, qui confessa que “per mi és una novetat, amb els anys que tinc mai havia pensat que podria fer un programa de ràdio. És com una conversa nomal, sense pensar que t’estan escoltant. M’hi sento molt a gust”.

Carmen Alastuey, usuària Residència Sant Joan de Déu

Tot i que Garcia redacta el guió, el posa en comú amb els seus companys locutors per si cal fer alguna modificació. La Carme Pallarès deixa clar que “vull saber què és el que llegeixo”.

Carme Pallarès, usuària Residència Sant Joan de Déu

Un programa per fer-los protagonistes

L’espai de ràdio a la residència Sant Joan de Déu ha suposat una vàlvula d’escapament per als interns, que durant el confinament no han pogut veure els seus familiars. Parlar al micròfon s’ha convertit en una petita teràpia que, segons explica el director tècnic del centre, Jonathan Triviño, els fa sentir-se partícips.

Jonathan Triviño, director tècnic Residència Sant Joan de Déu

L’educadora social del centre, Mònica Salgado, comenta que el confinament els ha obligat a reinventar-se i dur a terme activitats per unir els residents i les famílies. La ràdio ha estat la millor solució.

Mònica Salgado, educadora social Residència Sant Joan de Déu

Fa uns dies, el centre ha rebut una subvenció de 10.000 euros per part de la central de l’empresa martorellenca INOVYN al Regne Unit, INEOS, i una part d’aquesta quantitat es destinarà a millorar els recursos tècnics perque s’emeti aquest programa.

Font: Usuaris de la Residència Sant Joan de Déu impulsen un programa de ràdio